Ексклузивно: Пелоси защитава подхода за импийчмънт на Тръмп пред разследването на Републиканската партия срещу Байдън

...
Бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в сряда
Коментари Харесай

Бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в сряда защити подхода си към първия импийчмънт на тогавашния президент Доналд Тръмп през 2019 г. в първите си публични коментари относно усилията на републиканците да започнат разследване срещу президента Джо Байдън.

Пелоси, в ексклузивно интервю с Андерсън Купър от CNN, отрече да е променила прецедента в камарата, както заяви председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти през последните дни, за да оправдае стратегията си.

„Той казва, че Нанси не е донесла сметка на пода. Направихме“, настоя Пелоси пред Купър в интервю за „AC360“.

Маккарти, изправен пред нарастващ натиск от десния си фланг да продължи с разследване срещу Байдън, обяви във вторник, че призовава комисиите си да започнат официално разследване за импийчмънт на президента, въпреки че все още не са доказали обвиненията, че той е спечелил пряко от сина си чуждестранни бизнес сделки.

US House Говорителят Кевин Маккарти и президентът на САЩ Джо Байдън. class= Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и президентът на САЩ Джо Байдън. Getty Images

Както CNN съобщи по-рано, съобщението на говорителя, което „нарежда“ на комисия в Камарата на представителите да започне официално разследване срещу Байдън, означаваше, че няма да има гласуване, за да се разреши официално това усилие, според източник от Републиканската партия. Пропускането на гласуването по разследване за импийчмънт би означавало отклонение от предишните коментари на Маккарти по въпроса, но говорителят по-рано в сряда хвърли вината директно върху своя предшественик.

„Нанси Пелоси промени прецедента на тази Камара на 24 септември. … Защо трябва да е различно днес?“ каза той на Ману Раджу от CNN.

Пелоси отвърна на това в сряда, като каза на Купър: „Не, това напълно не е вярно. Имахме няколко седмици, в които трябваше да изложим нашия случай и възложих на шестима председатели на комисии да получат информацията и останалата част и това ни подготви да внесем законопроекта на пода. Имаха какви девет месеца да събират информация, нямат нищо.

Камарата на представителите проведе гласуване за стартиране на първото разследване за импийчмънт на Тръмп, но разследването след около месец. Пелоси обяви официално разследване за импийчмънт на 24 септември 2019 г., но Камарата не гласува по въпроса до 31 октомври.

Маккарти, каза Пелоси, вероятно няма гласовете, за да постави на заседанието разследване за импийчмънт и така обърна курса, след като каза пред Breitbart News, че ще го направи чрез гласуване, а не чрез декларация.

Пелоси – която Байдън нарече „най-последователния председател на Камарата на представителите в нашата история“ в изявление миналата година – предложи пълна подкрепа на кандидатурата на президента за преизбиране, въпреки че някои изразиха опасения относно възрастта и жизнеността му.

На 80 години Байдън ще бъде най-възрастният човек, избран за президент, ако спечели преизбирането следващата година. Проучване на CNN, публикувано миналата седмица, показа, че три четвърти от американците са загрижени, че възрастта на Байдън може да повлияе негативно на сегашното му ниво на физическа и умствена компетентност и способността му да служи още един пълен мандат, ако бъде преизбран.

Защитниците на президента – включително 83-годишната Пелоси – отхвърлиха притесненията относно възрастта му и Белият дом често изтъкваше енергийните му нива по време на изтощителни международни пътувания като миналата седмица като доказателство, че възрастта му не е проблем.

 Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти говори по време на медийно присъствие, за да обяви разследване за импийчмънт на президента Байдън в Капитолия на 12 септември. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти говори по време на медийно присъствие, за да обяви разследване за импийчмънт на президента Байдън в Капитолия на 12 септември. Франсис Чунг/Политико/AP

Запитана дали вярва, че Байдън остава най-добрият кандидат да победи Тръмп и републиканското поле през 2024 г., Пелоси каза: „Мисля, че да“, добавяйки, че Байдън „има голям опит и мъдрост“, както и „визия за страната, която е за справедливостта и справедливостта и за справяне с проблемите на кухненската маса на работещите семейства в Америка.

И тя отхвърли призивите, включително последно от колумниста на Washington Post Дейвид Игнейшъс, към Байдън да се оттегли от надпреварата през 2024 г., като каза на Купър: „Пътувам малко в тези кръгове на демократи на национално и политическо ниво и макар че може да има известни притеснения, всички за него преобладаващо – всички са за него.“

Попитана дали смята, че има шанс президентът да се оттегли от надпреварата, Пелоси каза: „Надявам се, че не“.

Все пак дългогодишната конгресменка от Демократическата партия предложи малко по-малко твърдо одобрение на вицепрезидента Камала Харис като вицепрезидент на Байдън. Запитана дали Харис остава най-добрият човек за поста, Пелоси каза на Купър: „Той [Байдън] мисли така и това е важното.“

„И между другото, тя е много политически проницателна, не мисля, че хората й дават достатъчно доверие“, добави Пелоси за Харис. „Тя, разбира се, се основава на ценности, в съответствие с ценностите на президента и останалите, и хората не разбират – тя е политически проницателна, защо би била вицепрезидент, ако не беше?“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР