Ексклузивно: Няма да има дело срещу Кирил Петков. За втори

...
Ексклузивно: Няма да има дело срещу Кирил Петков. За втори
Коментари Харесай

Ексклузивно: Няма да има дело срещу Кирил Петков

Ексклузивно: Няма да има дело против Кирил Петков. За повторно районната прокуратура в София отхвърли да се занимава с поданството му. Това научи SafeNews от чудесно осведомени източници.

Вчера в държавното обивнение са прекратили следствието против някогашния министър председател, а в този момент съпредседател на ПП-ДБ.

Казусът

Става дума за остарялото следствие, съгласно което в подадената от Петков пред президента декларация, е затаена истина – съществуване на двойно поданство. Така е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители, показаха тогава от прокуратурата.

Този проблем към този момент предмет на разискване в прокуратурата, когато на 16 декември 2021 година. Тогава районният прокурор на София Невена Зартова съобщи пред медиите, че Районната прокуратура в София отхвърля да образува досъдебно произвеждане по проблема с двойното поданство на Кирил Петков.

Проверката стартира през лятото на 2021 година, откакто бяха подадени няколко сигнала. Те бяха за това, че Петков погрешно е заявил, че няма двойно поданство, когато е назначаван за длъжностен стопански министър.

Ръководителят на закритата към този момент спецпрокуратура Валентина Маджарова тогава изясни, че законовата база е неосъвременена и има потребност от нейното доразвиване.

Сам си даде имунитета

Днес взех решение да дам имунитета си, тъй като не желая да разгадавам на нелегитимното предопределение на господин Сарафов да взема решение дали да отдръпна настояването за моя имунитет или не. ” Това написа съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков в своя фейсбук профил на 16 юни.

“Едновременно с това се срещнах с документите, импортирани в Народното събрание, както се надявам да са създали и всички други народни представители, и се натъкнах на следните обстоятелства, тъкмо поради които искахме да създадем краткотрайната комисия за имунитетите ”, посочи той.

Няма да има дело против Кирил Петков

Районната прокуратура е прекратила следствието. То беше формирано след инструкции, дадени от висшата касационна прокуратура преди време. До отварянето на досиетата се стигна откакто няколко пъти към този момент въпросът бе обсъждан. Когато за първи път районните обвинители отхвърлиха да се занимават със случая, те споделиха, че направеното от Петков не е закононарушение. Решението им беше подкрепено от две други прокуратури, които вършиха инспекция по случая. Въпреки това, от най-високо равнище въпреки всичко бе обещано напътствие да бъде направена още една инспекция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР