Ексклузивно интервю за КМГ с депутата от 49-то Народно събрание,

...
Ексклузивно интервю за КМГ с депутата от 49-то Народно събрание,
Коментари Харесай

Костадинов пред Радио Китай: Само Китай иска мирно решаване на конфликта в Украйна

Ексклузивно изявление за КМГ с депутата от 49-то Народно заседание, ръководител на третата политическа мощ след последните парламентарни избори в България - партия „ Възраждане” и ръководител на парламентарната група доктор Костадин Костадинов. Той разяснява телефонния диалог сред китайския ръководител Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски.
- Д-р Костадинов, преди няколко дни се организира телефонен диалог сред ръководителя на КНР Си Дзинпин и президента на Украйна Володимир Зеленски. Разговорът бе по самодейност на украинския президент, споделиха се много неща, само че най-важното е, че китайският президент още веднъж акцентира, че разговорът и договарянията са единствения вероятен метод за преустановяване на руско-украинския спор. Какъв съгласно Вас би бил резултата от този диалог?

- Д-р Костадинов: Казусът няма по какъв начин да бъде обсъждан без да мислим за вероятен вид за постигането на някакъв резултат и за двете страни, тъй като в противоположен случай рискуваме да отидем в другия вид – при който и двете страни ще водят война, до момента в който една от тях победи. Това е нещо, което в историята се е случвало доста пъти, само че постоянно е станало ужасно доста човешки животи и разрушени стопански системи. В този съответен случай една такава мирна самодейност обаче би могла да бъде сполучлива единствено в случай че зад нея застане велика мощ. От петте велики сили сега – защото Русия е ангажирана с спора, само другите четири биха могли да вземат участие, само че за жалост, от тези четири - Съединени американски щати, Англия и Франция избират да разгарят спора и да вземат участие в него като „ помагачи” на Украйна, т.е., те се трансформират в страна по спора. Докато Китай в съответния случай е единствената от петте велики сили, която се явява в ролята на в действителност един неутрален медиатор.

В интерес на истината, като велика мощ, те биха могли да предложат вид за ходатайство и за постигането на някакъв кротичък излаз от войната, който да отстрани тежките по-нататъшни последствия от задълбочаването на военния спор.

Защото само и единствено една велика мощ може да накара друга велика мощ да се съобрази. В съответния случай, когато Си беше в Русия, видяхме, че от страна на съветския президент има подготвеност за диалози, само че към сегашния миг, сякаш такава липсва от страна на украинския президент. Но волята на китайският ръководител в съответния случай е показателна, тъй като към този момент се дава опция – в случай че несъмнено и двете страни го пожелаят – за мирни договаряния, които да минават „ под шапката”, патронажа. или посредничеството – без значение по какъв начин ще го назовем - на една от другите велики сили, което ще даде поръчител, външен, за постигането в действителност на дълготраен мир в Украйна.

Източник: 24 часа
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР