Ексклузивен разказ на българин, който живее в Афганистан и вече

...
Ексклузивен разказ на българин, който живее в Афганистан и вече
Коментари Харесай

Дългият път към дома: Разказ на българин, който се опитва да се прибере от Афганистан

Ексклузивен роман на българин, който живее в Афганистан и към този момент е на път към България.

Той е един от нашите сънародници, които се пробват да се изтеглят от размирната страна. Още четирима български жители чакат да бъдат изведени от Кабул.

Краси Панчев от 4 години работи в дипломатическото посланичество на Европейския съюз в Кабул. Последната му задача - да изтегля целия личен състав на задачата. Прави го, а през нощта в неделя се качва на американски боен аероплан и напуща афганистанската столица.

„ Обстановката беше меко казано сериозна. Чакахме цяла нощ, тъй като имаше няколко набези - и ракетни, и по земя. Трябваше да се освобождава пистата. Въобще беше злополука, цялостна злополука “, споделя Панчев.

Американският аероплан каца в Доха и от понеделник до момента Панчев не може да си тръгне оттова. Настанен е в бежански лагер. С него са още 7 българи, както и стотици жители на други страни.

„ В миг, в който талибаните нахлуват и целият град е в суматоха. Улиците са цялостни с хора, всеки се пробва да бяга. Скачат един върху различен. Като някаква вълна е. Всеки желае да мине пред другия. Става нещо ужасно на всички места “, споделя Краси Панчев.

Българското посолство в Афганистан не работи от 2018 година, а българите, които желаят да изоставен, ще бъдат евакуирани със самолети на други страни.

„ Ние нямаме сили и средства и разчитаме на съдружници и сътрудници. Кацането на летище Кабул не става елементарно “, изясни Георги Панайотов, министър на защитата.

„ Последно мога да ви кажа, че са 5 души. 4 души, които се намират в американска база. Има и един човек, който оказва помощ за евакуацията и още не желае да бъде евакуиран “, съобщи вътрешният министър Светлан Стоев.

Министерството на външните работи заяви, че за последните дни Афганистан са съумели да изоставен общо 13 българи. А Краси Панчев може да се прибере с постоянен полет от Катар до София. Стига да може да излезе от бежанския лагер.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР