Eксхумирани са 146 тела от масовия гроб в горичката край

...
Eксхумирани са 146 тела от масовия гроб в горичката край
Коментари Харесай

Eксхумирани са още 198 тела от масовия гроб край Изюм

Eксхумирани са 146 тела от всеобщия гроб в горичката край Изюм. Това заяви началникът на Областната военна администрация на Харков Олег Синегубов, съобщи Ukrinform.

„ Ексхумацията на телата на жертви от всеобщо гробище в Изюм продължава. През това време към този момент са ексхумирани 146 тела, множеството от които са цивилни, в това число две деца. Някои от починалите имат следи от насилствена гибел, а има тела със завързани ръце и следи от изтезания.При починалите са открити и минно-взривни пострадвания, осколки и прободни рани ", написа в Telegram Синегубов.

Късно нощес от всеобщия гроб бяха извадени още 52 тела. Много от тях са със следи от насилствена гибел, като счупени ребра, счупени черепи и други, според заместник-министъра на вътрешните работи на Украйна Евгений Йенин.

Всички тела са изпратени за съдебномедицинска експертиза за определяне на окончателната причина за гибелта, увери главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

„ Целият свят би трябвало да узнае за ужасните закононарушения на съветските окупатори в Харковска област. И събраните от нас доказателства несъмнено ще бъдат употребявани в интернационалните съдилища за наказване на военни нарушители “, безапелационен е Синегубов.

Дни по-рано президентът Володимир Зеленски заяви, че повече от 400 тела, в това число такива със следи от изтезания, са били открити в освободения Изиум. Сред тях са разпознатите тела на цивилни, деца и бойци.

Въоръжените сили на Украйна са освободили повече от 8000 квадратни километра украинска територия. " Това е почти с размера на щата Кънектикът. Във всеки от градовете откриваме нови доказателства за военни закононарушения, в това число убийства на цивилни и изтезания ", добави основният прокурор Андрий Костин.

Служителите на реда откриха 10 камери за мъчения в освободените територии на Харковска област, шест от които в Изюм, написа Kyiv Post. Ръководителят на Националната полиция на Украйна Игор Клименко разкри ужасяващи случаи за мъчения на цивилни мъже и дами. Според него посредством изтезанията окупаторите са търсили информация за разполагането на украински войски, вероятни украински диверсионни групи и „ спящи “ групи в завзетите територии, както и за участниците в украинската антитерористична интервенция.

„ Повече от 1000 полицейски чиновници вземат участие в осъществяването на ограниченията за възобновяване на публичния ред и сигурност в освободените обитаеми места в Харковска област. През миналото денонощие сме открили надзор над 12 обитаеми места, организират се реактивни дейности. Откакто започнаха напъните за деокупация, установихме надзор и извършихме интервенции по разчистване в границите на 118 обитаеми места с към 50 000 локални поданици “, регистрира заместник-министърът на вътрешните работи Евгений Йенин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР