Екшънът с Костадин Костадинов и феновете му, които отказаха да

...
Екшънът с Костадин Костадинов и феновете му, които отказаха да
Коментари Харесай

БНР: Костадинов не може да изгони Лидл от България

Екшънът с Костадин Костадинов и почитателите му, които отхвърлиха да спазят разпоредбите за маски в " Лидл " и заканата му да изгони веригата от България, провокираха сериозен отзив.

Екипът за инспекция на Фактите на БНР направи инспекция на думите му.

С наближаването на предварителните парламентарни избори на 2 октомври политици се изкушават да вършат обещания, които не биха могли да осъществят даже при победа. 

Един подобен образец наподобява идва от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов. В обява във Facebook, харесана над 2500 пъти и споделена над 630 пъти, той дава обещание, че в случай че партията му завоюва изборите, ще разчисти пътя за българските производители, като се погрижи задграничните търговски вериги като " Лидл България “ да изоставен българския пазар.

Твърдение: Политическа партия, спечелила парламентарните избори, може да изгони европейска комерсиална верига от България

Откъде потегля всичко

Поводът за заканата на Костадинов против търговски вериги като " Лидл " е акция на водача на " Възраждане " и негови съидейници във Варна против въведената на 1 август краткотрайна мярка за наложителното носене на защитни маски на закрити публични места в морския град.

В нарушаване на противоепидемичните ограничения и на заповедта на РЗИ-Варна, представителите на " Възраждане " влезнали в магазин от немската веригата " Лидл " без маски, поради което получили отвод да бъдат обслужени. На място е извикана полиция и един от членовете на партията е бил арестуван, излиза наяве от обявата във Facebook.

В текста служителите на реда са съпоставени с " нарушители ". В поста, в седем, точки Костадинов изяснява какво ще стане, в случай че партията му завоюва изборите. Сред тях са известните към този момент тези за Covid рестриктивните мерки, НАТО, Русия, унищожаване на проекта за въвеждане на еврото и предоговаряне на участието в Европейския съюз.

Сред заканите обаче се появява нова, ориентирана към задграничните търговски вериги, опериращи в страната, и съответно към една - " Лидл България ". Постът е препубликуван в редица уеб сайтове, които слагат акцент върху опасността.

Може ли партия, даже ръководеща, да приключи активността в България на европейска комерсиална верига, в случай че тя съблюдава законите на страната?

Това не наподобява допустимо, до момента в който България е членка на Европейския съюз при сегашната договорно-правна рамка. Защото всяка страна членка, в това число България би трябвало да съблюдава Договора за действието на Европейския съюз. А свободното придвижване на артикули, хора, услуги и капитали е фундаментът на вътрешния пазар на Общността, както е записано и в член 26 от Договора. 

Това изясни и юрист Станислав Костов, който е доцент по право на Европейския съюз и ръководител на УС на Фондация " Български юристи за правата на индивида ".

" Създаването на дъщерни сдружения и клонове на към този момент съществуващи сдружения, които са открити в други страни членки, е обезпечено от Договора за действие на Европейския съюз. Ако видите член 49, той споделя, че всевъзможни ограничавания върху свободата на определяне на жители на страни членки на територията на други страни членки се не разрешават и тази възбрана се ползва и във връзка с рестриктивните мерки за основаване на търговски представителства, клонове и дъщерни сдружения от жители на всяка страна членка, които се открити на територията на друга страна членка.

Докато Република България е в Европейския съюз, във връзка с нея се ползват наредбите по отношение на вътрешния пазар и всевъзможни сходни ограничавания, които биха се изразявали в изпъждане, възбрана за извършване на активност на сдружения, които са открити в други страни членки, са неразрешени от Договора за действие на Европейския съюз. "

За да напусне България Европейския съюз, е належащо национално единодушие, означи адв. Костов. Той напомни прецедента Англия и задействането на член 50 от Договора за Европейския съюз.

" Всяка страна непринудено може да напусне Европейския съюз като подаде съобщение, нотификация до Европейския съвет. В рамките на две години би трябвало да се подписа контракт, в случай че този период не бъде удължен, както беше удължен с Обединеното кралство, и в случай че в границите на този период не се подписа контракт, който всъщност е огледален на контракта, с който страната се причислява. Като изтекат тези две години участието на страната в Съюза автоматизирано се приключва.

Има официална процедура, която да се съблюдава по силата на Договора за Европейския съюз. Това не става от през днешния ден за на следващия ден и тъй като на някого по този начин му харесва. Тук би трябвало да има образувана национална позиция и от страна на националния парламент ".

Евентуално предоговаряне на участието в Европейски Съюз, с което България да получи права да постанова ограничавания за посланичество на европейски компании, е алтернатива, чиято реализация е доста надалеч от реалистичните благоприятни условия. Защото до момента нито една страна членка не е предоговорила участието си в Европейския съюз. В Общността сходни диалози са водени сред Англия и Европейската комисия преди референдума в Обединеното кралство за излизане от Съюза през 2016 година.

За всички хипотетични промени, свързани с европейското развиване на България, е належащо устойчиво парламентарно болшинство. Последните социологически изследвания демонстрират, че нито една партия или коалиция няма да имат независимо такова болшинство, в това число и " Възраждане ". А и измежду партиите и обединенията, които се чака да влязат в идващото Народно заседание, няма групировка, която да споделя тезите на " Възраждане " във връзка с Европейския съюз.

Заключение

Твърдението, че политическа партия, спечелила парламентарните избори, може да изгони европейска комерсиална верига от България, е НЕВЯРНО за интервала от време, до момента в който:

България е членка на Европейския съюз; 

България не предоговори участието си в Европейски Съюз и не получи такива права; 

Европейски съюз не промени вътрешните си правила, с които да разреши ограничение на свободното придвижване на капитали;

Съюзът не се разпадне, което автоматизирано освобождава България от съблюдаване на поетите задължения. 

Тъй като всяко едно от изброените нагоре условия не наподобява реалистично в обозримо бъдеще, то и изказванието е НЕВЯРНО за обозримото бъдеще.

Ако след време някои от посочените нагоре четири условия се промени, то тогава е допустимо българска партия на власт да изгони европейска комерсиална верига.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР