Екшън в планината! Планинските спасители от Банско и Добринище в

...
Екшън в планината! Планинските спасители от Банско и Добринище в
Коментари Харесай

Екшън в Пирин, хеликоптер от Крумово спасява туристка

Екшън в планината! Планинските спасители от Банско и Добринище сега организират тежка избавителна акция в една от най-трудните елементи на Пирин планина, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

В ПСС е получен сигнал за паднала туристка от източната страна на Голямата Стража. Върхът, който е финален от хребета Стражите, е мъчнопроходим от всички страни, даже за опитни планинари. Спасителите подхождат към мястото на случая откъм Безбог.

По първични данни, потърпевшата туристка е с тежка черепно-мозъчна контузия и е чужденка - англичанка. Спасителите имат за цел да я стабилизират и пренесат до най-близкото място, откъдето е допустимо да бъде да качена на хеликоптера и откарана в болница за високо профилирана здравна помощ.

Алпийският борд Стражите се състои от няколко върхове, последните от които са одобрени като труднодостъпни и предизвикателни измежду планинарите – Голяма и Малка Стража. Ръбът стартира от четвъртия по височина пирински връх Полежан (2851 м) на север към връх Каймакчал (2753 м).

Дежурен екипаж на вертолет „ Кугар “ от състава на Военновъздушните сили е задействан със задача да помогне за здравната евакуация на британска туристка, потърпевша тежко при рухване в региона на алпийския хълм Стражите в Пирин планина, оповестиха от Министерството на защитата.

Вертолетът излетя в 15.21 ч. от авиобаза Крумово. От там допълват, че военнослужещите от Военновъздушни сили се включват в избавителните действия по искане на началника на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и заповед на началника на защитата. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР