Ексдиректорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се

...
Ексдиректорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се
Коментари Харесай

Върнаха проф. Балтов на работа в Пирогов, разследват предишния директор

Ексдиректорът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е почнал работа още веднъж, откакто е спечелил делото за дисциплинарно уволняване на две инстанции - пред Софийския областен и пред Софийския градски съд (СГС), заяви actualno.com.

Сега тече едномесечен период, в който болничното заведение, може да апелира решението пред Върховния касационен съд.

Проф. Балтов удостовери, че от вторник де факто е почнал работа, а решението на Софийски градски съд е от 1 август. " Но на цивилен контракт, до момента в който тече този едномесечен период за обжалване, след което би трябвало да ме възстановят, защото нормално Върховен касационен съд отхвърля да преглежда трудово-правни разногласия. На първа и втора инстанция завоювах делото и чакам след месец дефинитивно да бъда възобновен “, съобщи той.

Междувременно, на 22-ри юни последният постоянен министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова освободи неговия правоприемник проф. доктор Иван Поромански. За краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф и член на Съвета на шефовете до осъществяване на конкурс е назначен доктор Валентин Димитров. Мотивът за освобождение на проф. Поромански са осъществени инспекции от звено " Вътрешен одит " на здравното министерство (МЗ) в " Пирогов ", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за следващи дейности. Проверките са поради постъпили през 2022 година серия от сигнали в Министерство на здравеопазването, че новото управление с приоритет е правило заплащания по подписани от него контракти и е задържало заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 година е назначена инспекция, при която е открито, че изнесената в сигналите информация се удостоверява. Установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните подписани контракти, а дължими по подписани от предходните управления контракти са забавяни.

Към 28.02.2022 година просрочените отговорности на лечебното заведение към снабдители са в размер на 14 851 690,72 лева, а към 31.03.2022 година надвишават 16 млн. лева, сочи прессъобщение на здравното министерство.

" Извършената смяна в управлението на „ Пирогов “ през 2021 година и назначението на проф. Поромански от служебния кабинет е с претекст точно възстановяване на финансовото ръководство и прекъсване на неприятните практики. На проф. Поромански е предоставено да ръководи лечебното заведение в сходство с настоящото законодателство, устава на сдружението и грижата на добър собственик, като реализира всички права и отговорности, произлизащи от контракта за ръководство ", разясняват от Министерство на здравеопазването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР