Ексдепутатът от Реформаторския блок (2013-2017) и настоящ управител на базираната

...
Ексдепутатът от Реформаторския блок (2013-2017) и настоящ управител на базираната
Коментари Харесай

Арест грози БГ депутат. САЩ го глобява 1.5 млрд. долара

Ексдепутатът от Реформаторския блок (2013-2017) и сегашен шеф на основаната в България криптобанка Nexo Антони Тренчев е напът да мине по злочеста известност в Съединени американски щати търсената от ФБР по целия свят криптокралица Ружа Игнатова. Това излиза наяве от изключително изказване на Бюрото за финансова отбрана на потребителите в Съединени американски щати.

Преди броени дни от американската държавна организация публично оповестиха, че са поели под собствен надзор следствието на депозитни криптопродукти, предлагани от Nexo в няколко американски щата, без компанията да има лиценз за задачата. 

Още преди година основният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс предприе атака против основаното у нас сдружение, а при започване на септември в цели осем американски щата стартираха правосъдни процеси за осъществени финансови измами в великански размери и илюзия на вложители. 

Неотдавна против Nexo бе заведено правосъдно дело за машинация във Англия, където ирландците Шейн Оуен и Джейсън Мартън упорстват, че са били излъгани с 59 млн. $ от българската криптобанка посредством приложена им поредност от сенчести бизнес хватки. Освен това във Англия се водят още 14 правосъдни каузи против Nexo за измами на обща стойност към 80 млн. паунда. Запознати настояват, че до няколко седмици ще бъдат заведени и още пет крупни каузи.

Докато правосъдните процеси против Nexo там могат да се точат с години, то следствието в Съединени американски щати против активността на опериращата от България компания към този момент е на финалната права. Според данни от Съединени американски щати на 19 декември, за когато е планувано първото от серия чувания по аферата Nexo, Бюрото за финансова отбрана на потребителите ще наложи невиждана санкция от 1.5 милиарда $ на компанията за търговия с криптовалута. Очаква се американската федерална организация да изиска задържане под стража на шефовете на компанията – Коста Кънчев, Антони Тренчев и Калин Методиев, който има и американски паспорт.

Броени часове, откакто новината бе оповестена от българската криптобанка Nexo излязоха със известие, че напущат американския пазар. Те обосновават решението си с това, че след година и половина диалози с американските регулатори са стигнали до „ задънена улица “.

Антони Тренчев, който е ръководещ шеф на Nexo и главният акционер в сдружението Коста Кънчев евентуално ще се снабдят със заповеди за арести след 5 януари 2023 година за когато са извикани да се явят на разпит пред Бюрото за финансова отбрана на потребителите. Никой от двамата не възнамерява да лети до Съединени американски щати, защото рискуват да бъдат задържани. 

Третият съучастник Калин Методиев пък е напуснал незабавно мезонета си в Ню Йорк, защото в това време против него е заведено и дело за укриване на налози. Американските регулаторни органи ще желаят от Nexo да заплати с лихвите дължимите суми на най-малко 70 хиляди излъгани вложители в общо 8 американски щата.
Твърди се, че досега претенциите на американските жители към Nexo надвишават 1.5 милиарда $. 

Освен това тече огромно следствие от ФБР за образуване на финансова пирамида, пране на пари и отклонени милиарди долари от капиталовия им портфейл. Твърди се, че следствието против компанията е стартирало в края на предходната година поради данни, че от сдружението оперират със съмнителни капитали, идващи от Иран и Русия.
Преди две години Тренчев и Кънчев са се прибрали в България и трескаво са прехвърляли парцелите си на офшорни сдружения по схемата „ Ружа Игнатова “. 

Кънчев разполага с парцели в Лондон, Париж, Дубай и София на обща стойност 20 млн. евро, а Тренчев има вила на Лазурния бряг на Френската Ривиера, купена тази пролет против 10 млн. евро. 

Аферата Nexo заплашва и над 300 български чиновници на компанията, които в един миг могат да се окажат подсъдими за измами в Съединени американски щати и да бъдат екстрадирани зад океана, разясняват адвокати.
Източник: Уикенд 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР