Ексдепутатът от ГЕРБ и основател на маргиналната партийка Баста“ Емил

...
Ексдепутатът от ГЕРБ и основател на маргиналната партийка Баста“ Емил
Коментари Харесай

Емил Димитров: Страхувам се да върна семейството си в България

Ексдепутатът от ГЕРБ и създател на маргиналната партийка „ Баста “ Емил Димитров, се е преселил дефинитивно в южната ни съседка – Гърция. Той се мяркал в София единствено от дъжд на вятър.

 

Запознати обаче напомнят, че в мощните си години бе трансформирал Етрополе в собствен частен град, а в ловните си стопанства „ Елен ” и „ Шерба ” посрещаше височайши посетители, измежду които са президентът Георги Първанов, тогавашният министър председател Бойко Борисов, предприемачът Валентин Златев, Христо Стоичков и кой ли не.

 

И по този начин, до момента в който един ден Емил Димитров ненадейно съобщи, че е заплашван не от различен, а от самия Цветан Цветанов, по това време вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ. А малко по-късно Емил Димитров се раздели освен с ГЕРБ, само че и с печелившия си цигарен бизнес и се изнесе трайно в Гърция, където имал първокласно имение в Халкидики.

 

Запознати настояват, че предисторията на този скандал е доста пикантна. Това са годините, в които Цветан Цветанов като вътрешен министър е доста мощен, а полицейските акции следват една след друга. Друг е въпросът по какъв начин ще завършват по-късно в съда и какви компенсации ще заплати България на задържаните в тях. Така или другояче в тези времена няма по какъв начин да е прочут финалът, само че пък акциите на Цветанов засягат огромни ползи.

 

Кръгът към Емил Димитров е измежду пострадалите. И тогава съгласно осведомени е фиктивен проект, който да усмири втория в ГЕРБ. Според мълвата неговият непосредствен Веселин Маринов е наясно с тайните на Цветанов, освен това – съгласно мнозина той е подставеното му лице и перач на пари. С тайните на двамата другари е наясно и тогавашната брачна половинка на артиста –

погрешната Цветанка. Тя драговолно ги споделя с тогавашния си ухажор Христо Стоичков, който кокетно назовава „ Амор ”. Само че мястото, където се срещат, твърди се, че е хотел в Етрополе, е оборудвано с техника за подслушване и записване. При това никого, с изключение на може би Веско Маринов, не интересува изневярата на Цветанка, а това, което тя споделя със Стоичков. Записите незабавно са изпратен на Цветанов. Само че юмрукът на партията, в каквато роля е влезнал по това време вътрешният министър, не се оставя да бъде изнудван. Нещо повече, споделят, че той незабавно скочил освен на Емил Димитров, само че и на близкия му другар Мирослав Найденов, който Цветанка също сантиментално назовава „ Амор ”.

 

Развръзката е съвсем мигновена – Цветанка се разделя с Веско Маринов и намира разтуха при тогавашния представител на ЦСКА Иван Ченчев, през днешния ден тежък народен представител от Българска социалистическа партия. За Емил Димитров и Мирослав Найденов се оказва, че няма повече място в редиците на ГЕРБ., а опитът им да основат лична пария „ Баста ” приключва с крушение. Днес партията няма никаква дейност.

 

Притеснен от острата реакция на Цветанов, Емо Фаса търси „ избавление ”, като дава публичност на спора им. Той изяснява в медиите обстойно и нашироко, че няма общ бизнес с Миро, както по роднински назовава Мирослав Найденов. Това били клевети на Цветанов, който освен това се ровел и развявал „ чаршафите на Миро ”. „ Той се вре в чаршафите на всеки и развява компромати, когато реши да го смачка. Цветанов недолюбваше и мен, и Миро, тъй като не му позволихме да притисне горската Система и да постави „ “свои компании ”, развива версията си за тежкия скандал Емил Димитров. Заявява още, че разполага с изобилен материал, който е подал при нотариус в чужбина като гаранция за сигурността си.

 

Върхът на откровенията на развенчания гербаджия в изказванието му за структури в Министерство на вътрешните работи, които извършват мокри поръчки. Поради това извел детето си в чужбина. „ Затова се опасявам и няма да върна фамилията си в България ", зарича се преди време Емил Димитров и както се вижда, извършва заканата си. Друго негово признание с непреходна стойност е, че Цветан Цветанов натискал предприемачи да трансферират дялове от компании. „ Не става въпрос за пазаруване, а за прекачване. Аз съм го чул от пострадали “, афишира Димитров, само че по този начин и не сочи доказателства.

 

Дали обаче самият той е в действителност „ опетнен “? Като народен представител господинът с прякорите Фаса и Ротманса, се запомни най-много с лобистките си ремонти в законите за лова, за здравето и за тютюневите произведения. Прословути по това време бяха компаниите му „ Фабрика Медикет “, стопанисваща ловните стопанства „ Шерба ” и  „ Етрополе ” и „ Симеон2 “, дистрибутор на цигари. В мощните си години Емил Димитров е хазаин на сбирки с известни политици в тогавашното затворническо общежитие край Етрополе, приватизирано от него и превърнато в първокласен частен клуб.

 

Местните хора назовават това място „ Затвора “ и загатват известни имена, които всеки уикенд плющели карти в клуба на Фаса. Покрай тези сбирки Димитров незабелязано влезнал под кожата на авторитетни фигури в ГЕРБ и станал народен представител. Това пък дава огромен подтик на бизнеса му, особено на дървената сеч. Фирмата му „ Фабрика Медикет “ подписва контракт за концесия за близо 240 000 декара гори за доста години напред. Номерът е, че компанията на Емил Димитров заплаща дървесината по държавни цени като в това време отдава дърводобива на частници и взема от тях надалеч по-големи пари. Чиста работа!

 

В директорския ръб на „ Фабрика Медикет " е предприемачът Славян Теофилов.

Той с може би най-близкият сътрудник на Емил Димитров, нищо че през 90-те години е сподвижник на Поли Пантев. Според данни на Министерство на вътрешните работи в тези години той се появява  в контрабанден канал на СИК за импорт на черна техника от арабските страни, а също и в канал за вносна подправени бандероли за алкохол от Украйна.

След приватизацията става хотелиер в „ Слънчев бряг ". А когато Емил Димитров се кандидатира за народен представител през 2009 година, освен това за лидер на листата на ГЕРБ за Софийска област, води групи гласоподаватели на морски туризъм в хотелите на Теофилов. Схемата проработва надалеч преди да се сети за нея някогашният кмет на с. Галиче Ценко Чоков.

 

Емил Димитров се прочу и с лобистките си ремонти в закона, с които през 2010 година сполучливо отсрочи във времето възбраната за пушене на обществени места Тя беше призната 2 години по-късно – през 2012 г, след дело по тъжба на съдружие „ България без пушек “. Разкри се още, че Емо фаса е в дъното на възбраната да се продават така наречен „ цигарени гилзи “, цялостни с рязан тютюн. Разбира се и тази възбрана е в интерес на фабрично направените цигари, чийто главен дистрибутор тогава е „ Симеон 2 “.

 

Според висшия административен съд интерес от лобистките му дейности тогава в Народното събрание, са имали брачната половинка му Буряна, татко му Делчо, майка му Елеонора и брат му Станко.

 

Днес Емил Димитров може да е надалеч от България, която по този начин и не оцени размаха му на парламентарист-лобист, само че братовчед му – ген.-лейтенант Димитър Димитров е кмет на Етрополе още от 2015 година

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Емил Димитров Емо Фаса Веселин Маринов Мирослав Найденов Цветан Цветанов ГЕРБ Георги Първанов бойко борисов Валентин Златев Христо Стоичков Ценко Чоков Поли Пантев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР