Екрем Имамоглу е почти сигурният нов кмет на Истанбул. Той

...
Екрем Имамоглу е почти сигурният нов кмет на Истанбул. Той
Коментари Харесай

Опозицията печели категорично вторите избори в Истанбул

Екрем Имамоглу е съвсем сигурният нов кмет на Истанбул. Той гласоподава дружно със брачната половинка си Дилек и сина им Семих.

© Stringer
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу още веднъж завоюва изборите за кмет на Истанбул, откакто подкрепеният от партията на Ердоган Бинали Йълдъръм се призна за надвит едвам 2 часа след началото на преброяването на гласовете.

Според Анадолската организация при преброени над 99% от гласовете Имамоглу печели 54.01% от вота, а Йълдъръм получава 45.1% (към 20-0 ч. българско време). Наблюдателите означават, че Анадолската организация единствена има право да огласява данни, само че защото е под контрола на президента Реджеб Ердоган, всички предизвестяват те да се одобряват с запаси и да се чакат тези на Централната изборна комисия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На конференция някогашният министър председател и негов конкурент Бинали Йълдъръм разгласи, че " към този момент " води точно съперникът му и го поздрави - доказателство, че турската народна власт работи " напълно ", оповестяват Reuters CNN Turk. Президентът Реджеб Ердоган още не е коментирал, въпреки че по традиция след избори той държи тирада.

Предстои тези резултати да бъдат доказани от Централната изборна комисия.

Според в. " Дейли сабах " - англоезично издание на проправителствения " Сабах " - Имамоглу води в 27 от 39 окръга на Истанбул. Разликата сред двамата може да доближи 700 хиляди гласа и да се трансформира в най-сериозното проваляне в историята на Партия на справедливостта и развиването (ПСР), ръководена от президента Ердоган. При избори за кмет на Истанбул през март, Имамоглу победи Йълдъръм със единствено 13 хиляди гласа.

Повторна и безапелационна победа

В седмицата преди изборите, претендентът на Републиканската опозиционна партия на Турция CHP Екрем Имамоглу уверено обясняваше, че отново ще завоюва и то с усмивка на лицето. Обещанието му наподобява се сбъдна макар упованията, че партията на Ердоган ще се опита да повлияе съществено на преброяването. Два часа след формалния завършек на гласуването съперникът му Бинали Йълдъръм призна успеха на съперника си. В контрастност с изборите през март, когато гласовете се броиха един по един до ранните часове на идващия ден, този път резултатът беше явен бързо.

Това е " ново начало " за Истанбул, сподели Имамоглу и поздрави " всички 16 млн. жители ", освен гласувалите за него. В първия си коментар той изрази подготвеност да работи с президента (и някогашен кмет на града) Реджеп Ердоган " хармонично " и желае да му показа " пътната си карта ", с която да се оправи с проблемите на града с все по-сериозни инфраструктурни и социално-икономически проблеми, създаващ към 31% от брутния вътрешен артикул на Турция.

" Казахме, че всичко ще е наред, по този начин и стана, " написа в това време в Twitter опозиционният водач Кемал Кълъчдароглу.

Важна победа на опозицията

Най-големият град на Турция няма да бъде ръководен от партията на развиването на Ердоган AKP за пръв път от 25 години. Повторните избори в Истанбул се състояха откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли да одобри, че партията му губи Истанбул на изборите през март.

Отмяната на резултатите обаче ядоса доста от турските гласоподаватели, в това число тези, които обичайно гласоподават за партията на президента. По време на повторната си акция за кмет, Имамоглу стартира да се афишира и за опция на самия Ердоган. Повторната и безапелационна победа го издига в същински конкурент на Ердоган.

Предстои реакцията на Ердоган

Резултатите удостоверяват наклонността от предходните избори - в ръцете на опозицията са трите основни стопански центъра на Турция, най-големият град Истанбул, столицата Анкара и кемалистката " цитадела " Измир.

" Ако турското водачество не завоюва, то ще приложи редица ограничения, с цел да ограничи политическата си загуба. На базата на обществени изявления на властта до този миг, това може да бъде реализирано посредством финансови регулации, които лимитират властта на кмета на Истанбул или посредством започване на правосъдни процедури против господин Имамоглу, " сподели пред " Капитал " малко преди изборите Марк Пиерини – специалист по близкоизточна и турска политика в тинк танка Carnegie Europe.

Така че ликуването за успеха на демокрацията в Турция може би е още прибързано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР