ЕКОВАС се събра на извънредна среща в Абуджа - столицата

...
ЕКОВАС се събра на извънредна среща в Абуджа - столицата
Коментари Харесай

Западноафриканските държави с ултиматум към пучистите в Нигер, не изключват военна сила

ЕКОВАС се събра на изключителна среща в Абуджа - столицата на Нигерия, чийто президент Бола Тинубу бе определен по-рано този месец за идващ ротационен ръководител на районния блок. Тя прикани за " незабавното освобождение " на президента Мохамед Базум и за " цялостно възобновяване на конституционния ред в Република Нигер ".

ЕКОВАС прекрати изцяло финансовите преводи и комерсиалните връзки с Нигер, отбелязва Агенция Франс Прес.

Ройтерс показва, че други евентуални наказателни ограничения против причинителите на военния прелом в Нигер са възбрана за пътешестване и налагане на зона, неразрешена за полети. Използването на военна мощ е евентуален вид за деяние, се акцентира в официалното съобщение, оповестено след края на срещата. Командващите въоръжените сили на страните от ЕКОВАС ще се съберат скоро на изключителна среща. 

Комюникето осъжда поддръжката за преврата от страна на някои непознати страни и наемнически групи - очевидна отпратка към създателя на дейната в района съветска частна военна компания " Вагнер ". По-рано Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си на неговите причинители. Иначе африканските страни като цяло и водещите западни сили осъдиха пуча и приканиха за възобновяване на конституционния ред в Нигер, отбелязва Ройтерс. 

Тази заран превратаджиите в Нигер предизвестиха за съгласно тях непосредствена опасност от " военна намеса " от страна на ЕКОВАС. 

Хиляди последователи на военния прелом в Нигер стачкуваха през днешния ден пред френското посолство в Ниамей, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ, съобщи Франс прес, като се базира на собствен сътрудник на място. Преди да изстрелят гранати със сълзотворен газ, няколко бойци пробваха да успокоят стачкуващите, подкрепящи пучистите.

Някои от събралите се желаеха да влязат в постройката, а други откъснаха табелата с надпис " Френско посолство в Нигер ", преди да я стъпчат на асфалта и да я заменят с съветски и нигерски флагове. 

Един от бойците, застанал в пикап, поздрави множеството, което скандираше " Русия, Русия, Русия! ", " Да живее армията на Нигер! " и " Чиани, Чиани, Чиани! " (името на ръководителя на Националния съвет за отбрана на отечеството (НСЗО), както се назова военната хунта, Абдурахаман Чиани, б. ред.).

Демонстрациите в Нигер по принцип бяха неразрешени от НСЗО, отбелязва Агенция Франс Прес.

Френското министерство на външните работи осъди " всяко принуждение против дипломатическите здания, чиято сигурност е отговорност на приемащата страна ".

Снимка: БТА/AП

" Силите за сигурност на Нигер имат задължението да обезпечат сигурността на нашите дипломатически и консулски представителства според Виенската спогодба " и " ние ги призоваваме да изпълнят това обвързване, наложено им от интернационалното право ", написа в официалното съобщение, оповестено, откакто френското посолството в Ниамей беше атакувано тази заран от стачкуващи, подкрепящи пучистите. 

" Всеки, който нападна френски жители, армията, дипломатите и френски дипломатически здания, ще види, че Франция ще отговори по неотложен и неотстъпчив метод. Президентът на Републиката няма да толерира никакви офанзиви против Франция и нейните ползи ", предизвести от своя страна Елисейският замък.

Според френското външно министерство сред 500 и 600 френски жители сега се намират в Нигер. 

" Франция поддържа също всички районни начинания ", ориентирани към " възобновяване на конституционния ред " и връщане на демократично определения президент Мохамед Базум, прибавиха от канцеларията на Макрон. 

Временният президент на Чад Махамат Идрис Деби Итно дойде през днешния ден в Нигер в опит да помогне за намиране на излаз от рецесията в прилежащата страна, съобщи Франс прес. 

" Това е самодейност на Чад ", акцентира пред Агенция Франс Прес представител на държавното управление на тази страна. И уточни, че президентът на страната " няма специфичен мандат от ЕКОВАС ". Чад не е член на западноафриканската районна организация, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР