Екорекетьори събират подписи в КреснаНад 1500 жители на община Симитли

...
Екорекетьори събират подписи в КреснаНад 1500 жители на община Симитли
Коментари Харесай

Кресна и Симитли: Магистрала незабавно – източен вариант

Екорекетьори събират подписи в Кресна

Над 1500 поданици на община Симитли и десетки в Кресна желаеха неотложно пускане на строителството на лот 3.2 на автомагистрала „ Струма ” през Кресненското дефиле. Хората и от двете общини избират така наречен източен вид, който планува в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по остарелия път Е-79 (вижте картата и карето). Това стана на публично разискване в двете общини през вчерашния ден, където бе показан отчет за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на плана.

Спортната зала в Симитли се оказа тясна за искащите да изкажат отзиви. Над 12 специалиста показаха другите разновидности, които през последните четири години са правени за дефилето-тунелен, с дребни тунели, с виадукти и други. Всички специалисти, които бяха подкрепени от хората, се изрекоха в интерес на източния вид – Г-10,50, който съгласно тях е най-оптимален, щадящ природата и финансово преференциален.

Експертите обясниха, че за пътя в планината е планувано построяването и на трета лента за постепенно движещи се коли. Ще има 5 броя тунели, три от които с дължина малко над километър и 17 броя виадукти, 20 броя мостове, надлези. Предвидено е и построяването на обходна права от 5,5 км над Кресна. Биолози са създали рекомендации да се изградят защитни мрежи от 2,5 м височина поради вълците. Няма да има светещи билбордове, с цел да се пазят прилепите, ще се подхващат и редица други ограничения, с цел да се опази видовото многообразие.

„ За нас автомагистралата пред дефилето е идея, ние желаеме тя да се случи, тъй като това ще докара до нови работни места, до по-малко жертви от произшествия ”, разгласи Иван Димов, гражданин на Симитли. Шефът на организация „ Пътна инфраструктура ” (АПИ) инж. Дончо Атанасов персонално увери хората, че в случай че не се направи трасето, България ще би трябвало да връща пари на Брюксел, които по груби сметки са над 1,5 милиарда лева, а дефилето ще продължава да бъде гробницата на района. Атанасов даде обещание на Симитли построяването на нов мост, който да свързва общината с пътя, тъй като настоящия е рисков.

Бяха обещани на хората и да се създадат всички вероятни връзки, с цел да няма отделяне на махали.
 Зеленият шишко Андрей Ковачев, както го назова една стара дама, с викове и операции завладя публичното разискване в Кресна. Зеленият шишко Андрей Ковачев, както го назова една стара дама, с викове и операции завладя публичното разискване в Кресна.
По-късно денем на разискването в Кресна зеленият скандалджия Андрей Ковачев, дружно с още няколко екоактивисти, спретнаха провокация, с цел да провалят срещата. По данни на поданици на Кресна, десетина младежи, представящи се за някаква зелена коалиция, три дни са обикаляли селата и са настройвали жителите против източния вид и събирали подписи. Сценарият на Ковачев ненапълно съумя, тъй като част от хората от Кресна не съумяха да се изкажат. Въпреки апелите за естествен достъп до микрофона за изявления, това не се случи. Зелените не дадоха думата на хората, а повече от половината в залата не бяха и поданици на общината. Една стара дама се опита да се скара на зелените шишковци, както им споделяха в залата.

„ Ходете да си спорите на открито, не ни набърквайте във вашите афери“, сподели тя, само че никой не я чу.

Сред викове на зелените, въпреки всичко се разбра, че проектантите са се съобразили с всички искания да има достъп до Кресненкото ханче, а търговците ще получат две големи търговски зони от по 30 дка повърхност, инфраструктура, тръбопровод, пречиствателна станция.

Какво планува източният вид
 0203.indd  0203.indd
Източният вид на трасе през Кресненското дефиле, който „ Труд ” показа в елементи преди седмица, планува в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по остарелия път Е-79. Връзката сред двете платна ще бъде осъществена посредством напречни връзки, като ще се употребяват съществуващите пътища и ще се построяват нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела – „ Симитли ”, „ Полето ”, „ Мечкул ”, „ Стара Кресна ” и „ Кресна ”. Ще бъде издигната пътна връзка и със съществуващия път Е-79 при започване на обходния път на Кресна.

На правата ще има и две огромни площадки за търговия и отдих. Едната е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с повърхност 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се построява, и е на 2 километра след пътен възел „ Кресна ”, пътувайки за София. Тя ще бъде с повърхност 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна.

Според специалисти прогнозната стойност на плана е сред 800 млн. лева и 900 млн. лева

Ще има прокарани електричество, ВиК мрежа, както и с пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да се обезпечи всичко належащо за реализирането на комерсиална активност.

Филип Цанов, ръководител на Сдружение „ Природа за хората “ пред „ Труд “:

Хората не желаят тунел
 Филип Цанов Филип Цанов
Категорично жителите на Симитли и Кресна отхвърлиха опитите на някои неправителствени екологични организации да изместят фокуса на полемиката, като я насочат към спор да има или не 15 –километров тунел през Кресненското дефиле. Това съобщи пред „ Труд ” Филип Цанов, ръководител на Сдружение „ Природа за хората ”.

„ По-голяма част от жителите на двата града се сплотиха към оферти така наречен източен вид. Хората са срещу да има тунел, в сеизмична зона, където е било най-голямото земетресение от 1904 година със 7,8 по Рихтер, както и в техния район да се депонират над 5 млн. тона радиоактивни земни маси, които ще останат след прокопаването му ”, добави той.

По думите му издръжката на подобен тунел е сред 50 и 80 млн. лева годишно, което е една четвърт от парите за поддържане на всички останали над 22 500 км. пътища. Тунелът ще коства най-малко 2 милиарда лева и съгласно Цанов няма да останат средства да бъде построен нито един километър автомагистрала.

Кметът на Кресна Николай Георгиев:

Подкрепяме изнесеното трасе, само че с условия

 03-06 Ще подкрепим така наречен източен вид при вдишване на задължения от страната за развиването на Кресна. Искаме документално да ни се обещае, че за Кресна ще има формиран повсеместен проект за развиване – да има нова черква, за бизнеса желаеме специфични нисколихвени заеми. Нужна ни е гаранция,че ще има търговски зони край пътя за търговия. Искаме и гаранции за развиване на инфраструктурата, тръбопровод, пречиствателна станция. Трябва и финансовия министър да ни подсигурява, че нашите претенции ще бъдат изпълнени. Тогава община Кресна е подготвена да поддържа Източния вид с изнесеното трасе.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов:

Сега дефилето е гробница

 03-05 Доизграждането на автомагистрала „ Струма “ е извънредно значимо за сигурността на хората и развиването на региона. Над 80% от Кресненското дефилето е на територията на нашата община. Сега то се е трансформирало в гробница, поради множеството тежки произшествия. Не виждам нищо по-добро от това да се направи автомагистралата. Изцяло поддържаме разновидността, в който към Гърция ще се минава през дефилето, а в противоположната посока трасето ще бъде изнесено високо в планината. Предвижда се в община Симитли да има четири пътни възела, което ще даде опция за елементарно и бързо предвижване на локалното население.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР