Еконт ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП,

...
Еконт ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП,
Коментари Харесай

Въпреки спечеленото дело: Еконт ще изплати над 13 млн. лв. на НАП

" Еконт " ще изплати непринудено над 13 млн. лева на Национална агенция за приходите, макар че компанията е спечелила дело на първа инстанция по този проблем, оповестяват от " Еконт ".

Повече от година продължава правосъдната борба по въпроса дали " Еконт " да начисли със задна дата Данък добавена стойност върху осъществените от компанията пощенски услуги за интервала 2013-2015 година, описват от компанията.

Междувременно от Национална агенция за приходите насочиха предложение на компанията непринудено и със остаряла дата да начисли Данък добавена стойност върху цената на пощенските услуги, предоставени от " Еконт " за интервала от 2016 до 2019 година Предложението на Национална агенция за приходите е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.

Съдът се произнесе в интерес на " Еконт " на първа инстанция. Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната организация по приходите и избра да не продължава правосъдните каузи.

Претенцията на Национална агенция за приходите за назад начисляване на Данък добавена стойност за интервала е в размер на 3 800 000 лева Тази сума беше подадена още през 2020 година и бе заведено правосъдно дело

Компанията е спечелила делото на първа инстанция. Основните причини на съда бяха, че подобен е бил законът тогава, както и потвърденият факт, че самата Национална агенция за приходите също е употребила пощенски услуги без Данък добавена стойност точно въз основата на съществуващото законодателство.

Дни преди Коледа на 2021 година обаче " Еконт " получи нова покана за внасяне на Данък добавена стойност за услугите за интервала 2016-2019 година Въпреки решението на съда в нейна изгода по отминалата покана, компанията реши да приключи правосъдния спор и да изплати на Национална агенция за приходите цялата претендирана сума от 6 580 865 лева Отделно към нея следва начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от " Еконт ", ще надвиши 13 000 000 лева

Основните причини за това деяние на компанията са както стопански и обществено-политически, по този начин и морални и персонални.

Големите разноски, депозитите и траялите с години каузи са единствено част от икономическите аргументи на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа конюнктура в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 година постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени намерено и само в интерес на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е неприемливо да потърси от клиентите си претендираните от Национална агенция за приходите суми със остаряла дата. В този смисъл " Еконт " реши да поеме напълно изплащането на сумите.

" Не искам да бъда в правосъдни връзки с страната, чийто министър съм ", показа като собствен персонален претекст Николай Събев, създател на компанията " Еконт "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР