Екомузей с аквариум ще покаже изложбата Поглед към гнездото на

...
Екомузей с аквариум ще покаже изложбата Поглед към гнездото на
Коментари Харесай

Изложбата „Поглед към гнездото на скалния орел“ ще бъде открита в Екомузея

Екомузей с аквариум ще покаже изложбата „ Поглед към гнездото на скалния орел “ наНационалния природонаучен музей при Българска академия на науките.Откриването е планувано за вторник, 19 март, от 18.00 ч.

Концепцията на изложбата е на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей. В интервала 2021-2023 година той изследва скалния орел в България като си слага за цел да реализира първото в страната картиране на всички гнездови територии на този тип като редом с това изследва заетостта на птиците в фамилни двойки, регистрира възрастовата им конструкция, изследва храната им. Това се случва с инсталиране на фотокапан със датчици в обитаемо гнездото на скален орел, който прави 12900 фотоси за интервал от 45 дни – времето, в което едномесечното орле, отглеждано в следената среда, израства и отлита. Изложбата демонстрира точно моменти от развиването на дребното орле - от неговото излюпване до овакантяване на гнездото.

Проучването на Ивайло Ангелов открива 93 територии, заети със фамилни двойки. Наблюденията демонстрират също, че типът е на границата на изгубването в Югозападна България, където са се запазили единични екземпляри.

Изложбата „ Поглед към гнездото на скалния орел “ ще остане в Екомузея до 7 април.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР