Екоминистерството напомни на собствениците на кладенци, сондажи, герани, каптирани извори,

...
Екоминистерството напомни на собствениците на кладенци, сондажи, герани, каптирани извори,
Коментари Харесай

Екоминистерството напомни на собствениците: Декларирайте кладенците си, иначе ще бъдат разрушени

Екоминистерството подсети на притежателите на кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други източници за черпене на подземни води, че в случай че до 28 ноември 2022 година не заявяват оборудванията в парцелите им, те ще би трябвало да бъдат наложително разрушени за сметка на притежателя, който освен това ще търпи наказателна отговорност.

Това обаче е третата опасност за очистване на нерегистрираните кладенци от 2006 година насам и срокът за това все се отсрочва, припомня " Медапул ".

Заявлението за регистрация на бунар за лични потребности се подава до басейновата дирекция, в чийто обсег попада парцелът. Те са четири - " Западнобеломорски регион " в Благоевград, " Черноморски регион " във Варна, " Дунавски регион " в Плевен и " Източнобеломорски регион " в Пловдив. Документът обаче може да се подаде и посредством кмета на съответната на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца. За всяко постъпило заявление кметовете и кметските наместници издават входящ номер и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите заявления.

Бланките за заявката могат да бъдат открити на.

Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, НЕ съдебна експертиза ЗАПЛАЩА, разясняват от Министерството на околната среда и водите.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците, отбелязва ековедомството.

В заявката се вписват:

1. трите имена на притежателя на имота;

2. данни за поземления парцел: идентификатор, адрес, трайно предопределение, метод на трайно ползване;

3. дълбочина на кладенеца;

4. диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;

5. метод на черпене на водата – с кофа или с помпа;

6. цел, за която се употребява водата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР