Екоминистърът Росица Карамфилова издаде заповеди за обявяване на 2 нови

...
Екоминистърът Росица Карамфилова издаде заповеди за обявяване на 2 нови
Коментари Харесай

Със заповед на екоминистъра: Обявени са 2 нови защитени територии

Екоминистърът Росица Карамфилова издаде заповеди за оповестяване на 2 нови предпазени територии в категорията „ предпазена околност “ – предпазена околност „ Туфеста острица “ в землище на пазарджишкото село Горно Вършило и предпазена околност „ Долно Черковище “ в землището на хасковското с. Долно Черковище.

Защитена околност „ Туфеста острица “ е с повърхност от 6,889 дка . Обявяването идва след предложение на пазарджишката екоинспекция в съответствие със Закона за предпазените територии /ЗЗТ/ за запазване на заплашен растителен тип – туфеста острица /Carex elata/ и неговото местообитание .

В предпазената околност се не разрешават действия , които могат да доведат до унищожаването на екземпляри от растителния тип туфеста острица и неговото местообитание, като да вземем за пример: смяна в предназначението и метода на трайно прилагане на земята; строителство с изключение за поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи съоръжения; разораване; паша и други.

Защитена околност „ Долно Черковище “ се простира на 4691,116 дка и е оповестена по предложение на община Стамболово, Българско Дружество за отбрана на птиците, Природозащитно съдружие „ Биосфера “ и Българска фондация „ Биоразнообразие “ и е подкрепено от РИОСВ-Хасково.

Защитената околност е оповестена за запазване на местообитанията на предпазени, редки и застрашени растителни типове и скотски типове . Растителните типове включват включват: Бяла змийска трева /Goniolimon collinum/, Румелийски тръбоцвет /Trachelium rumelianum/, Нежен лопен /Verbascum humile/, Черноморска ведрица /Fritillaria pontica/ и други.

Животински типове включват дъждовник /Salamandra salamandra/, огромна /кафява/ крастава жаба /Bufo bufo/, шипобедрена костенурка /Testudo graeca/, шипоопашата костенурка /Testudo hermanni/, обикнoвена блатна костенурка /Emys orbicularis/ зелен гущер /Lacerta viridis/, египетски лешояд /Neophron precnopterus/, черен лешояд /Aegipius monachus/, белоглав лешояд /Gyps fulvus/, скален орел /Aquila chrysaetus/,царски орел /Aquila heliaca/, късопръст ястреб /Accipiter brevipes/, средиземноморски сокол /Falco eleonorae/ и други както и с цел запазване на присъщ и незабравим ландшафт .

Не се позволяват действия , които могат да доведат до обезпокояване и заличаване на типовете – предмет на отбрана, увреждане и заличаване на техните местообитанията, както и на естествените характерности на ландшафта. В тази връзка, в предпазената околност е неразрешено строителството и други действия, водещи до смяна на ландшафта, с изключение: поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи пътища и други уреди, както и създаване на екопътеки и прилежащите им инфраструктурни детайли и други.

Очаква се  обявяване на двете заповеди в Държавен вестник.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР