Еколози тръгнаха по следите на мечка в Балкана над Чупрене

...
Еколози тръгнаха по следите на мечка в Балкана над Чупрене
Коментари Харесай

След нападения над животни: Горски и еколози тръгнаха по следите на мечка в Балкана над Чупрене

Еколози потеглиха по следите на мечка в Балкана над Чупрене след подаден сигнал за набези над животни. 
Случаите са от времето сред 14 и 18 август. Тогава по предложение на Търговско предприятие ДГС „ Миджур “ бил подаден сигнал от „ Ребел “ ЕООД – София. Съобщено било за 
нападения над 3 селскостопанскити животни - две юници и един бик от породата Абърдийн Ангус.
На съображение заповед на шефа на РДГ – Берковица на 22.08.2023 година е осъществена инспекция от междуведомствена комисия. Според констатациите нанесените вреди на нападнатите животни са съществени, само че няма доказателствен материал, че са дело на кафява мечка.
Единичен образец кафява мечка е засечен и сниман от ловни камери високо в планината на 8, 9 и 10 август 2023 година Проверката не откри следи (мечи стъпки, прекършени клони и дървета, разрушени огради или други конструкции) вследствие придвижването на мечката или вероятно нахлуване от мечка над животните. От ежедневните обходи и инспекции на парковата защита в буферната зона на Резерват Чупрене, пътеката за прекосяване от туристи, както и в прилежащите терени, също не са открити следи от напредване на мечката.
След последния случай на 18.08.2023 година с нахлуване на селскостопански животни мечката не е видяна в региона, нито е снимана от камери в ловните сектори в планината. Наблюдавани са и са засечени придвижвания единствено на чакали.
На 25.08.2023 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана изрази пред Министерство на околната среда и водите негативно мнение за издаване на позволение от министъра на земеделието и храните за отстрел на видяния в планинския регион в землище с. Чупрене образец от типа кафява мечка.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР