Екоданък да замени такса "Смет" предлага кметът на Девин Красимир

...
Екоданък да замени такса "Смет" предлага кметът на Девин Красимир
Коментари Харесай

Кмет предлага екоданък вместо такса Смет

Екоданък да размени такса "Смет " предлага кметът на Девин Красимир Даскалов. Той, екипът му и браншови организации са намерили метод общините да си събират на 100% парите за разчистване на боклука.

200 милиарда лв. е годишният скокооборот в България. 500 милиона лв. или 0,25% от него е общата сума за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на боклуци, нужна на всички 265 общини в България, съобщи пред "Стандарт " Даскалов.

"Идеята ни е всеки да заплаща по 0,25% такса върху всяка стока, която купува, изясни той. Постъпленията ще се събират във фонд или в специфична сметка на финансовото министерство, от които с целеви трансфер ще се превеждат на общините. Сумата за всеки град ще бъде приблизително аритметична на разноските за разчистване през последните 3 години ".

Предложението на Девин бе импортирано в УС на Националното съдружие на общините в България и показано пред 12-о общо заседание на кметовете в Албена. Ще бъде обещано на Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Срещнахме поддръжка от доста сътрудници кметове, сподели Даскалов.

В момента всички общини имат голям проблем със събирането на такса "Смет ". Според настоящата методика тя се начислява на база данъчна оценка на парцела. Няма град, който да има 100% събираемост. В по-малките общини, където хората са с ниски приходи и не могат да заплащат даже на вноски, тя е към 60 на 100, в положителния случай стига до 70%.

"На доста места спомагателен проблем са хората, които работят в чужбина и също не заплащат. Те подават молби да бъдат освободени от такса "Смет ", които няма по какъв начин да не бъдат приети. Методиката е несправедлива, тъй като всички вършат отпадък, а едни заплащат, други - не ", разяснява още кметът на Девин пред "Стандарт ". На края разликата постоянно покрива общината и по този начин натрупа задължения.

"Затова вършим предложение за 0,25% екоданък или екотакса - без значение по какъв начин ще се споделя, върху всяка купувана стока, съобщи Красимир Даскалов. Предложението има три преимущества ", безапелационен бе той.

"Първо обезпечава правдивост за хората - който купува повече, ще заплаща повече. Второто преимущество, е че общините ще получават 100% нужните им средства за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битови боклуци ".

"Трето - по този начин ще се събира такса "Смет " и от туристите, изключително в курортните градчета и комплекси ", съобщи Красимир Даскалов. 10 милиона непознати туристи са били предходната година в България и нито един от тях не е платил нищо за боклука, който е оставил след себе си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР