Екобулпак се грижи за разделното събиране на отпадъци от опаковки

...
Екобулпак се грижи за разделното събиране на отпадъци от опаковки
Коментари Харесай

Какво се случва с отпадъците, след като попаднат в жълтите и зелените контейнери

Екобулпак се грижи за разделното събиране на боклуци от опаковки в 16 региона на София. Системата е лесна – жълт резервоар за събиране на хартия, картон, пластмаса и метал, и зелен – за стъклени боклуци от опаковки. Изключение вършат регион " Овча купел " и регион " Кремиковци ", където хартията се събира в наследник резервоар.
Цветните контейнери се обслужват по график от разнообразни по тип камиони.

Стъклените бутилки и буркани от зеления резервоар се извозват с камион с кран, а отпадъците от жълтите контейнери – със сметосъбиращ камион, който също е оборудван с кран. След това отпадъците се транспортират до завода за авансово отнасяне на боклуци в кв. " Филиповци ".

Отпадъците от системите за разделно събиране, които " Екобулпак " провежда, също се обработват на сепариращи линии на още седем места в страната.

Заводът
Открит през 2008-а година, заводът се простира на 11 000 кв.м. На тази повърхност са ситуирани две халета. В едното се обитава инсталацията за отнасяне на стъкло, а във второто - инсталацията за подбиране на хартия, пластмаса и метал. Обособено е трето пространство, където се складират балираните рециклируеми материали.

Какво се случва в Инсталацията за авансово отнасяне на разделно събрани боклуци
Тя е въведена в употреба през май 2008-а година и може да обработва до 180 000 тона на година. Към момента оптималният й потенциал е 35 тона в час.
Инсталацията е разграничена на две съществени зони - сектор за постъпващи боклуци и сектор за отнасяне и депозиране на балирани материали.
В сортиращата кабина се отделят смесена хартия, велпапе, бели и цветни РЕТ бутилки, разнообразни по тип пластмаси (полипропилен и твърди пластмаси, полиетилен с висока и ниска плътност), стъкло, черни и цветни метали, както и мощно нечисти опаковки, които са подобаващи за изгаряне. Тук ги назовават горими фракции за произвеждане на различно гориво RDF.

Ето по какъв начин става това:

Технологичният развой се основава на правилото на позитивното подбиране – от общия поток се лишават единствено оползотворимите първични материали – фолиа, хартия, пластмаси, метал и други.

Камионите с боклук влизат на площадката през следен вход, където е инсталирана автомобилна везна. Всеки камион се мери на влизане, когато е цялостен и на излизане, когато към този момент е празен, с цел да се регистрира точното тегло боклук, който е превозвал. След това камионът се разтоварва в приемния сектор. Оттам отпадъците се изсипват в приемен бункер и посредством лентови транспортьори се водят до решето. Ситото разделя отпадъка по величина или както се споделя в тази ситуация – на фракции – ситна и едра. Ситната отсявка е с размер до 50 милиметра и включва пръст, пясък, дребни строителни боклуци. Тя минава през магнитен сепаратор, с цел да се извлекат металните примеси. Останалият материал се води в резервоар, като след това може да се употребява при запръстяване и рекултивация.

В едрата секта остават всички рециклируеми материали като хартия, велпапе, другите типове пластмаса и стъкло. Лентови транспортьори я водят към кабината за сепариране, където служащи ръчно разделят другите материали: хартия А4, разнообразни типове пластмаса, стъкло и цветни метали. Всяко работно място дава отговор за избран материал, като са отделени 9 съществени елементи.

 Какво се случва с отпадъците, откакто попаднат в жълтите и зелените контейнери

Работникът взима съответния боклук от лентата и го пуска през специфичен отвор в бункер под него. От тези бункери сепарираният отпадъкът се води към преса за балиране. Балираните боклуци се складират и по-късно се извозват към преработвателните предприятия.

 Какво се случва с отпадъците, откакто попаднат в жълтите и зелените контейнери Неоползотворимите боклуци, останали върху сепариращата лента, подлежат на в допълнение отнасяне, с цел да се извлекат всички оползотворими съставни елементи. Металите се отделят посредством магнитен сепаратор, а останалите боклуци минават през барабанно решето, което ги разделя по величина. Ситната секта се води към хранилище, а едрата – висококалорични съставни елементи, подобаващи за произвеждане на различно гориво RDF, се балират. Този материал се изпраща в циментови фабрики, където в следени условия се оползотворява посредством изгаряне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР