Еко-мотиви възпират амбициозен проект на NautilusПлаващите центрове за данни на

...
Еко-мотиви възпират амбициозен проект на NautilusПлаващите центрове за данни на
Коментари Харесай

Тюлени пречат на плаващ център за данни

Еко-мотиви възпират упорит план на Nautilus

Плаващите центрове за данни на Nautilus срещат опозиция от локалните управляващи (източник: Nautilus)

Проектът за плаващи центрове за данни на компанията Nautilus се натъкна на съществено затруднение. Наемателите на пристанището в Лимерик, Ирландия, където се планираше да бъде закрепен шлепът със сървърите, се опълчиха на решението и издигнаха правосъдни спънки за Nautilus.

Американските планове на компанията също бяха несполучливи, макар че публично Nautilus получи авансово позволение да пусне два плаващи центъра за данни в Калифорния: един покрай „ консервираната ” военноморска база край Аламида, а другият – до град Стоктън, напомня Datacenter Dynamics.
още по тематиката
Миналата година Nautilus трябваше да пусна баржа с центрове за данни в Аламида (в региона на залива Сан Франциско), само че един от членовете на локалния съвет гласоподава срещу плана с претекста, че ще навреди на група морски котки, които живеят наоколо.

Противникът на плана съобщи, че след изстудяване на сървърите на баржата морската вода ще бъде прекомерно топла, с цел да се пусне назад в океана. Той също по този начин се притеснява, че плаващият център ще докара до токсично отравяне на водорасли в зоната на местообитание на тюлените.

Nautilus, от своя страна, твърди, че плаващият център за данни не нарушава откритите стандарти за температурата на водата, която ще се освобождава. От компанията настояват, че повишението на температурата на водата, нужна за плана, е с частици от градуса, което е доста по-малко от това при употребата на топлоелектрически централи или даже когато стандартни кораби са ситуирани в акваторията.

Що се отнася до вероятното замърсяване на водата, охладителната система на центъра за данни на шлеповете на Nautilus има двойна верига, като вътрешната, която циркулира в охладителната система на центъра, не се пресича с външната – т.е. с морска вода. Следователно няма опасност от замърсяване, твърдят от компанията.

Напротив, плаващият център за данни се стартира като екологична система, която има по-малко негативни въздействия върху околната среда от обичайните центрове за данни. Наземните системи изискват доста вода, потребна за други действия, и доста електричество за изстудяване, а също така заемат скъпа територия.

Плаващите центрове за данни, въпреки това, във всичките три случая показват най-хубавото решение, само че за жалост те се сблъскват с инерция в мисленето на обособени представители на държавното управление или бизнеса, разясняват от компанията.

Нещо повече, планът на Nautilus се вписва в идея за потребление на ненужни военни обекти. Вместо да бъдат охранявани и постепенно унищожавани, такива обекти могат да получат втори живот. Базата в Аламида е замразена през 1997 година Нейната територия и здания могат да бъдат употребявани за забавни планове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР