Екипите на Изпълнителната агенция Борба с градушките“ денонощно следят за

...
Екипите на Изпълнителната агенция Борба с градушките“ денонощно следят за
Коментари Харесай

Екипите за „Борба с градушките“ са в готовност за осигуряването на противоградова защита

Екипите на Изпълнителната организация „ Борба с градушките “ непрекъснато наблюдават за пораждане на потребност от противоградова отбрана. Това съобщи изпълнителният шеф на организацията инж. Валери Ценов пред представители на медиите, пред които бе демонстрирана работата на командния пункт в с. Голям чардак, Пловдивско.
Прочетете още
„ През дейния сезон във всеки команден пункт в страната има сред 5 и 7 дежурни експерти, които вземат решение и ръководят въздействието върху градоносните облаци, за отбрана на  земеделските площи “, изясни пред публицисти Ценов. Той уточни, че организацията има 11 районни дирекции, ситуирани във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Тъжа.



От началото на градозащитния сезон, който стартира на 14 април и продължава досега, са изстреляни 11 857 ракети, като са извършени 231 дейни дейности и са обработени 1037 градоопасни кафези. За същия интервал на предходната година дейните дейности са били 196, върху 791 градоопасни кафези и са изстреляни 10 189 ракети. Само на 27 юли в Хасково, Стара Загора и Сливен бяха извършени 4 въздействия и употребявани близо 300 ракети. „ В този миг екипите в командните пунктове са на работните си места, подготвени да реагират при потребност “, уточни Ценов. Той разяснява още, че една от водещите цели в активността на организацията е да понижим силата на градушката и при рухването ѝ да е с минимални размери или разтопена.

Изпълнителният шефът на ИАБГ изясни още, че метеорологичната конюнктура се следи непрестанно със 7 радара, като информацията се обновява на 4 минути. „ При определяне на заплаха от град се желае позволение от Центъра за съгласуване и използване  на въздушното пространство и тогава се задейства дадената районна дирекция с нейните ракетни площадки “, обясни той. От момента на настояването на позволение до самата пукотевица са нужни почти 20 минути. С цел сигурност, когато площадка или  полигон не са дейни, ракетите са прибрани и зареждането им стартира след подаване на команда към стрелеца на място.

В цялата страна има 263 ракетни площадки, на които би трябвало да се поддържа наличност от минимум 22 ракети. „ В момента има по 28 ракети на всяка площадка и те са задоволителни, с цел да вършим дейно работата си “, осведоми още шефът на организацията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР