Екипите на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението

...
Екипите на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението
Коментари Харесай

Евакуират 35 човека от село Клисурица

Екипите на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГДПБЗН) са реагирали на десетки сигнали за последици от превалявания на територията на областите Монтана и София , оповестява пресцентърът на Министерство на вътрешните работи. Към момента няма данни за бедстващи или застрашени хора .

Превантивно са евакуирани 35 индивида от село Клисурица , заради заплаха от преливане на локалния микроязовир. Отводнени са 17 къщи в Берковица и е оказвано подпомагане на жители. Със заповед на кмета е въведено 7 на ден бедствено състояние на територията на града . В община Георги Дамяново са открити опустошения по инфраструктурата.

Посетени са над 90 адреса в село Врачеш, като сигналите са най-вече за наводнени дворове . Отводнени са изби и приземни етажи на къщи.

Главен комисар Александър Джартов, шеф на ГДПБЗН, посети най-засегнатите региони и на място се срещна с подхванатите избавителни дейности. Той е в непрекъсната връзка с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с оглед предприемане на спомагателни ограничения при положение на зародила нужда или усложняване на ситуацията.

В дейностите по превъзмогване на ще се включат през днешния ден от Българската войска , оповестяват от пресцентъра на Българското Министерство на защитата.

Това става по предписание на министъра на защитата Тодор Тагарев и е част от напъните, подхванати от държавното управление в помощ на популацията в Берковица. Преди това министър председателят Николай Денков също разпореди включването на военните в напъните.

Близо 100 военнослужещи от състава на 10-и механизиран батальон - Враца ще оказват помощ със профилирана техника за разчистване на обществена инфраструктура и обезпечаване на достъп до публични здания в най-засегнатите елементи от града.
 Денков изиска от регионалните в оставка да поработят поради наводненията
Денков изиска от регионалните в оставка да поработят поради наводненията

Премиерът чака още през днешния ден регионалните шефове да се задействат

Четири екипа на ГДПБЗН също са се заели с отводняването в Берковица , предава пресцентър на Министерския съвет. В подготвеност са и доброволци , които могат да вземат участие в разчистването на наносите. Очаква се да се включат интензивно пътноподдържащите компании по места.

От Министерския съвет допълват, че са нужни незабавни дейности на локалната власт благодарение на страната за разчистване на дерето при язовир " Огоста " , което е превърнато в нерегламентирано бунище. 
 Проливен дъжд наводни голям брой къщи в ботевградското село Врачеш
Проливен дъжд наводни голям брой къщи в ботевградското село Врачеш

Отново пострада и Берковица, чака се отново да бъде оповестено бедствено състояние

Припомняме, че това е. Наводнени са изби, частни къщи и дворове, две детски градини, едно учебно заведение и даже пространствата на полицейското ръководство. На места има прекратено електричество, което сега се възвръща.

Екипи на Областно пътно ръководство - Монтана ще правят наблюдаване на стената на язовир " Мишковец " в землището на обитаемото място поради нарасналото равнище на водоема, по предписание на министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

От " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " осведомят, че равнището на язовир " Клисурица ", община Монтана, се възстановява.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

И за през днешния ден прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология е за дъждове, като оранжев код за дъжд и гръмотевици е разгласен за Западна България.
 Оранжев код за дъжд и гръмотевици в Западна България
Оранжев код за дъжд и гръмотевици в Западна България

Предпуреждение за неприятно време за половината от страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР