Екипи, работещи по премахването на пиедестала в град Ричмънд, щата

...
Екипи, работещи по премахването на пиедестала в град Ричмънд, щата
Коментари Харесай

Намериха капсула на времето под известна статуя в САЩ

Екипи, работещи по премахването на пиедестала в град Ричмънд, щата Вирджиния, на който статуята на военачалник Робърт Е. Лий (най-изтъкнатият военачалник на силите на Конфедерацията в Американската гражданска война) се извисяваше повече от век, считат, че са намерили капсула на времето . Предполага се, че тя е била заровена в основата на паметника през 1887 година

Масивната бронзова скулптура на Лий, издигната през 1890 година, беше свалена още през септември, повече от година, откакто губернаторът Ралф Нортъм подреди да я отстранен поради митинги против расизма, които избухнаха в цялата страна след убийството Джордж Флойд в Минеаполис. Ден след премахването на статуята, служащите са търсили капсулата на времето в продължение на 12 часа, само че по този начин и не са я намерили.

В събота управляващите в Нортам оповестиха, че служащите са разкрили горната част на квадратна кутия, вградена в гранитен блок с тегло над 900 кг . Кутията е била сложена на почти 6 метра от земята в главната част на пиедестала. Служителите, които са търсили капсулата през септември, не са я намерили, тъй като мислели, че тя е пъхната вътре или е под крайъгълния камък на пиедестала.

Сега следва солидният гранитен блок да бъде изместен, за да се освободи кутията.

„ Надяваме се, че капсулата на времето не е била развалена от вода в последния век “, сподели Кларк Мърсър, шеф на щаба в Нортъм.

Вестникарска публикация от 1887 година допуска, че капсулата съдържа сувенири от Гражданската война и „ фотография на Линкълн, легнал в ковчега си “, макар че историците считат, че е подозрително фотографията да е действителна – би била извънредно рядка и скъпа.

Записите от Библиотеката на Вирджиния демонстрират, че 37 поданици, организации и компании в Ричмънд са дали към 60 предмета за капсулата, доста от които се счита, че са свързани с Конфедерацията.

Ако служащите потвърдят, че кутията е капсулата на времето, тя ще бъде превозена до Държавния департамент по исторически запаси, с цел да бъде отворена, като се употребяват най-хубавите практики за историческо запазване, с цел да се резервира целостта на артефактите.

След убийството на Флойд през 2020 година, статуята на Лий стана фокусна точка на придвижването за расова правдивост в Ричмънд . Оттогава пиедесталът е затрупан с графити, някои от които нецензурни и огромна част от тях наскърбяват полицията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР