Екипи на ДАНС, НАП и МВР са влезли на проверка

...
Екипи на ДАНС, НАП и МВР са влезли на проверка
Коментари Харесай

МВР, НАП и ДАНС влязоха в община Пазарджик, кметът се обяви за жертва

Екипи на ДАНС, Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи са влезнали на инспекция в община Пазарджик. Целта на акцията е инспекция за финансови злоупотреби.

По информация на Mediapool интервенцията е поради подозрения за злоупотреби с общински средства от страна на кмета Тодор Попов. Засега проверяващите не дават детайлности.

Акцията в Пазарджик идва единствено дни, откакто книжката на Попов бе отнета за две години. Кметът бе отказал да даде проба за алкохол и опиати при инспекция от пътна полиция.

Покрай акцията в понеделник изплува и името на компания, обвързвана с Делян Пеевски. Часове след началото на акцията кметът даде конференция, на която се разгласи за жертва. Той изясни, че проверяващите са му поискали 10 документа, 90% от тях били обществено притежание, тъй като се качвали по разнообразни уеб сайтове на институции – да вземем за пример завереният бюджет на общината, одитни отчети и други

Сред тях обаче са и документи, свързани с подаяние от 700 хиляди лева, получено от компанията " Интръст " през предходната година. Едноличен притежател на капитала ѝ е Пеевски. Миналата година той разгласи обществено, че парите се дават за волейболния клуб и за построяването на горски парк.

" Получихме подаяние от 700 хиляди лева, което беше разпределено по следния начин- 350 хиляди лева за волейболния клуб и останалите за действия, които донорът се съгласи да бъдат осъществени ", изясни кметът без да даде повече детайлности.

Попов добави, че цялото събиране на документи можело да се случи за 5 минути. Но в общината отишли 30 проверяващи с фотограф.

Там, където не минава една кола

Попов описа, че в петък вечерта бил спрян от полицейски патрул на междуселски път – там, където една кола не минава – съгласно личното му изложение. Полицаите не били от Пазарджик, кметът не ги познавал.

" Държаха се безпределно надменно и бяха безпределно провокативни. Искам да кажа на тия хора, които го вършат тия селски схеми, че аз въпреки всичко съм правист. Бил съм пет години арбитър, бил съм 10 години юрист по същите тея каузи ", съобщи той.

Попов описа, че живеел във " враждебна среда " откатко е в локалната власт. Не го обичали нито едните, нито другите, тъй като имал най-високо публично доверие в града си. Кметът описа, че нямало да се връзва на полицейски схеми и изясни, че е отказал да даде проба за алкохол и опиати в петък вечерта.

" Те бяха много настоятелни. Знам им схемите и методите. Ако им бях дал проба, като те нагласят, че имаш пет промила и че си цялостен с опиати, върви се обяснявай. Щяха да ме заключат още същата вечер и щяха да ме вършат за срам една година. Моля ви се, не сме от Левуново ", съобщи той.

По думите му два дни служителите на реда висели " като талъсъми " пред къщата му. Целта била да видят дали ще се качи на колата, с цел да го спрат още веднъж.

Не съм първият, нито последният

Такива дейности се вършат, когато има дело, по което би трябвало да се съберат доказателства бързо, изясни кметът. Той добави, че не бил нито първият, нито последният подложен на напън, само че останалите си мълчали. С него обаче проверяващите не били случили. Другият вид за сходни дейности на Министерство на вътрешните работи е в случай че се прави закононарушение и то би трябвало да бъде спряно, сподели кметът.

" Ние, българските общини, да не сме някакви бандитски организации? Слава Богу, ние сме остров на спокойствието и стабилността, щото страната ни другояче щеше да иде на кино ", съобщи Попов.

История

Попов е дълготраен кмет на Пазарджик. През 2015 година той бе проверяван от данъчните поради първокласна къща в с. Паталеница.

В началото на същата година шефката на кабинета на Попов Татяна Стоянова бе показно убита в Пазарджик.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР