Екипът учени в британската военна лаборатория не е могъл да

...
Екипът учени в британската военна лаборатория не е могъл да
Коментари Харесай

Британските учени не могат да докажат, че отровата за Скрипал е от Русия

Екипът учени в английската военна лаборатория не е могъл да потвърди, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе токсичен предишния месец Сергей Скрипал, е създадено в Русия. Това разгласи ръководителят на лабораторията в Портън Даун, съобщи Ройтерс. Веществото обаче е  идентифицирано като “Новичок”, а също, че е военен нервнопаралитичен сътрудник

“Не идентифицирахме точния източник, само че сме дали научна информация на държавното управление, което след това употребява редица други източници, с цел да образува заключенията, стигнали до вас”, обясни пред “Скай нюз” Гари Ейткънхед, началник на Лабораторията за отбранителна просвета и технология.

Ейткънхед удостовери, че субстанцията изисква “изключително комплицирана методика за своето основаване, което е по силите единствено на държава”.

“Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв тъкмо е нервнопаралитичният сътрудник. Ние установихме, че той е от едно съответно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен”, добави  Ейткънхед.

Пред “Скай нюз” Гари Ейткънхед изясни, че държавното управление разполага с други средства, в това число разследващи, които може да употребява, с цел да дефинира произхода на нервнопаралитичния сътрудник.

През февруари съветският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов сподели в изявление за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е единствено на осем благи от Солсбъри, с което загатна, че веществото е създадено там. Днес обаче нейният шеф изрично отхвърли това изказване.

“Няма метод нещо такова да е пристигнало от нас или да е напуснало четирите стени на нашия обект”, увери Ейткънхед, само че не пожела да разяснява дали в Портън Даун е бил разработван “Новичок” или се държат ресурси от него.

Ескпертът заяви, че не е известно да съществува противоотрова на “Новичок” и такава не е била давана на Сергей и Юлия Скрипал.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР