Екипът от международни експерти на Световната здравна организация, разследващ произхода

...
Екипът от международни експерти на Световната здравна организация, разследващ произхода
Коментари Харесай

Мисията на СЗО с първи коментари след проверката в Китай

Екипът от интернационалните специалисти на Световната здравна организация, проверяващ произхода на COVID-19 в китайския град Ухан, разгласи за „ извънредно едва евентуална “ хипотезата вирусът да е създаден лабораторно – довод, който упорито се популяризира в обществените мрежи от началото на пандемията. Това стана ясно по време на медиен брифинг на част от 13-те експерти, изпратени в Китай.

Администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп беше отправила открити обвинявания към института по вирусология в Ухан, че волно или несъзнателно е позволил новият ковид да излезе отвън стените му, напомня Агенция Франс Прес.

Ръководителят на задачата, датският академик Питър бен Ембарек, изясни, че е „ извънредно малко евентуално “ коронавирусът да е изминал от лаборатория. По думите му е належащо още време за установяването на първоизточника на болестта, написа „ Би Би Си “. Най-вероятната догадка е предаването на новия ковид от първо животно на второ и оттова – на човек, съобщи Ембарек. Тази версия обаче изисква „ по-специфични и целенасочени проучвания “.

По време на следствието е била разкрита нова информация за COVID-19, само че тя не трансформира фрапантно картината, позната досега.

Според специалистите няма индикации новият ковид да е върлувал в Ухан преди публично записаните случаи от декември 2019 година. Лиан Уиниан от Здравната комисия на Китай изясни, че той може да е върлувал в други райони по-рано.

Разследването продължава, нужни са спомагателни проучвания за това по какъв начин и дали заболяването се е разпространявала измежду животни, преди да се съобщи към хора. Гостоприемниците занапред ще бъдат разпознати, а прилепите и панголините са измежду тях, съобщи CNBC.

Високата сензитивност, която имат норките и котките към COVID-19, демонстрира, че мога да има и други организми, които служат като така наречен „ резервоари “.

Екипът е посетил лечебни заведения и лаборатории, както и няколко пазара, в това число този за морски блага в Хуанан, който към момента е затворен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР