Екипът от лекари е с голям клиничен и научноизследователски опит,

...
Екипът от лекари е с голям клиничен и научноизследователски опит,
Коментари Харесай

Уролози от болница „Сърце и Мозък“ Бургас спасиха мъж с лапароскопска операция

Екипът от лекари е с огромен клиничен и научноизследователски опит, насъбран във водещи клиники в страната и чужбина

Преди няколко дени в клиниката по урология към болница „ Сърце и Мозък “ Бургас постъпва мъж на 79 години. Той има дългогодишни недоволства от болежка в лява поясна област и съществуване на кръв в урината. Незабавно са осъществени образни проучвания, след които на скенер се открива хидронефроза, без данни за конкремент (камъни) в уретера.

Пациентът е с сериозно невисок хемоглобин и ясно изразен консумативен синдром (загуба на тегло). След осъществяване на повторено нагледно проучване - скенер с контрастност - без забележима причина  за задръстване на левия пикочопровод и викостепенна задръжка на урина в левия бъбрек, експертите назначават уретероскопия, при която се открива цялостно задръстване на уретера от твърда групировка. След взета биопсия хистологичният резултат демонстрира преходно клетъчен карцином.  

Д-р Тони Стателов и екипът му правят лапароскопска намеса за унищожаване на бъбрека и уретера до равнище на пикочен мехур. Пациентът е изписан в чудесно здравословно положение след къс следоперативен престой.

Отделението по урология прави високоспециализирана диагностична и оперативна активност на болести на бъбреците, уретерите, пикочния мехур, простатата, пениса и тестисите. Оборудвано е с хирургична инсталация от последно потомство за използване на най-щадящите и прецизни миниинвазивни оперативни техники. Интраоперативното ехографско и рентгенографско мониториране се ползва рутинно при индикации.

Екипът от лекари е с огромен клиничен и научноизследователски опит, насъбран във водещи клиники в страната и чужбина. Всички лекари са ангажирани с научноизследователска активност, прави се и преподавателска активност.

Д-р Тони Стателов е експерт уролог с над 15-годишен опит. Завършва с отличие Медицинския университет Варна през 2001 година, след което учи 3 години в  Southwark College Лондон, Англия. През 2005 година специализира в Клиниката по съдова хирургия „ Хадаса Ен Карем “, Йерусалим, Израел, а през 2016 година – лапароскопска онкохирургия в Медицински университет Улуда, Бурса, Турция. 16 години е част от екипа на Клиниката по урология към МБАЛ „ Св. Анна “ гр. Варна.

Професионалните му ползи са в региона на онкоурологията, лапароскопската, мини инвазивната, лазерната и роботизираната хирургия. Извършва диагностициране и лекуване на болести на пикочо-половата система. Практикува лазерна хирургия на простата, както и лапароскопска хирургия при болести на бъбреци и простата. Преминал е голям брой курсове за повишение на квалификацията, измежду които лапароскопия и ендоурология в Патра, Гърция, онко и реконструктивна урология в Мансура, Египет и други Владее британски, испански и съветски език.

От януари 2022 година доктор Стателов е началник на Клиниката по Урология в болница  " Сърце и Мозък " в Бургас.

- Д-р Стателов, по какъв начин се насочихте към урологията като компетентност?

- Винаги съм имал интерес към хирургичните специалности, а урологията употребява най-вече оперативни способи, въпреки да прилагаме и консервативно лекуване при избрани условия. Освен това специалността е доста съвременна, вкарват се непрестанно нови апарати. Уролозите са измежду първите, които употребяват лазерни системи, лапароскопски способи и роботизирано лекуване. Тази композиция е доста привлекателна за мен, тъй като имам вяра в актуалното, безкръвно лекуване. Щастлив съм, че съм част от екипа на ‚Сърце и Мозък‘ Бургас, където уверено мога да заявя – всеки доктор би мечтал да работи. Болницата разполага с отлични експерти и инсталация.

- Д-р Стателов, какви са „ сигналните лампи “, който не трябва да подценяваме, когато приказваме за урологични болести.

- Категорично кръвта в урината, изключително когато е налична без спомагателна симптоматика – сигнализира за проблем. Състоянието изисква незабавна консултация с уролог. Симптомът може да се дължи на няколко аргументи, само че предлагаме на пациентите да слагат диагнозата си единствено въз основа на информация, предоставена от интернет пространството. Урината се оцветява в алено при съществуване на повече от 1ml кръв в 1l урина.

Ракът на пикочния мехур е в челната петица по периодичност – след карцинома на простата, белият дроб и дебелото черво. Хематурията в този случай е без болежка и изисква незабавно да се обърнете към експерт. Кървенето е единствен признак на този тип рак, който визира най-често мъже, само че се среща и при дами. Туморите на пикочния мехур в над 95 % са злокачествени и доста постоянно рецидивират. Ако се открият в по-ранен етап могат да бъдат излекувани сполучливо благодарение на трансуретрална ( “безкръвна ”, през пикочния канал) оперативна намеса,без да се постанова премахване на пикочния мехур.

От основно значение за сполучливото лекуване на рака на пикочния мехур е съществуването на умел и висококвалифициран екип от медицински експерти и съществуване на съвременна инсталация за откриването му в ранен етап. Ние в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас се гордеем и с двата фактора.

Важно е да обобщим, че при кръв в урината не трябва да отлагате консултацията със експерт уролог, който да посочи по съответния протокол с нужните проучвания.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР