Екипът ни си постави амбициозната задача да покаже какво място

...
Екипът ни си постави амбициозната задача да покаже какво място
Коментари Харесай

„Възраждане“: Защо светът осъжда агресията в Украйна, а за агресията в Нигер остава с широко затворени очи?

Екипът ни си сложи амбициозната задача да покаже какво място намира в медиите информацията за два комплицирани геополитически въпроса. Разбира се, това което чете българинът, образува настройките му, факт добре разпознат от разнообразни велики сили като Съединени американски щати, които влагат голям запас в медиите сякаш, с цел да ги развиват, а в действителност ги овладяват.

Анализът е на база съотношението на броя изявления (общо 1205), описващи дейностите на Русия в Украйна и започващите дейности на Франция в Нигер като експанзия за интервала 27.07.23 - 11.08.23. (Снимка с графика 1)



От графиката е видно, че изявленията, описващи дейностите на Русия като експанзия, са към 25 пъти повече от тези, описващи дейностите на Франция в Нигер като експанзия.

От тук поражда разумният въпрос: Дали повода за това не е доста по-големият публичен и медиен интерес към събитията в Украйна? Съвсем естествено ли е да се написа повече за войната в Украйна, в сравнение с за която и да е африканска страна? Въпрос, чийто логически отговор с цел да бъде открит, е добре да проучваме освен какъв брой, само че и по какъв начин се написа за двете събития.

За да имаме образец за съпоставяне ще се върнем малко по-назад в историята. От позиция на американската агитация, присъединяване на Съединени американски щати във виетнамската война е " интервенция " (intervention), а присъединяване на Съюз на съветските социалистически републики във войната в Афганистан е " експанзия " (invasion, aggression). Или съгласно американската агитация дейностите на " положителните " са интервенция, а на " неприятните " са експанзия, съгласно задачите, чието реализиране следва пропагандата им.

Нека в този момент да съпоставим като процентно съответствие броя изявления (общ брой 898), описващи дейностите на Русия в Украйна като " експанзия " с тези, описващи ги като " интервенция " (Снимка с графика 2).



Практически няма изявления, описващи дейностите на Русия в Украйна като " интервенция ". Може би, тъй като в случай че имаше съществуване на сходни изявления, би означавало, че пропагандата на Съединени американски щати работи за Русия.

А в този момент да съпоставим като процентно съответствие за същия интервал броя изявления (общ брой 279), описващи дейностите на Франция в Нигер като " експанзия " с тези, описващи ги като " интервенция " (снимка с графика 3).



Виждаме, че множеството от медиите разказват дейностите на Франция като интервенция.

Изводите от този разбор са, че дейностите на Русия са " експанзия ", а на Франция - " интервенция ". Добрата вест е, че има и медии, които не употребяват пропагандното факсимиле " интервенция " за дейностите на Франция в Нигер и евентуално и те са повода Съединени американски щати непрестанно да усилва финансовия запас за медии в страната ни, с цел да заглуши свободното слово, а не с цел да развива медиите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР