Екипът на SQC, създал квантов чип за симулиране на поведението

...
Коментари Харесай

Австралийска компания създаде първия квантов чип


Екипът на SQC, основал квантов чип за преструване на държанието на молекули
(снимка: Silicon Quantum Computing)

Специалисти от Австралия  съобщиха за забележителен прогрес в развиването на квантовите компютри. Въз основа на съвсем 20-годишна научна работа, младата компания Silicon Quantum Computing (SQC) сътвори първата в света квантова интегрална скица. Чипът е в положение да симулира държанието единствено на една молекула – полиацетилен, само че го прави доста по-добре от класическите компютри.

Silicon Quantum Computing е учредена през 2017 година с присъединяване на Университета на Нов Южен Уелс (UNSW), чиито учени са напреднали в създаването на силициеви кубити. Компанията получава 83 милиона австралийски $ за закупуване на интелектуалната благосъстоятелност на Центъра за върхови достижения за квантови калкулации и информационни технологии (CQC2T).
още по темата
Проектиран и създаден в Сидни, процесорът на SQC се явява аналогово решение за преструване на квантовите положения на молекулите. Компанията към момента мечтае да сътвори същински квантов процесор с опция за поправяне на неточности. Но даже молекулярният симулатор дава обещание пробив, когато такива чипове влязат в комерсиална приложимост.

Квантовият симулатор на химични съединения би оказал помощ за разкриване на необикновени материали и субстанции за потребностите на фармацевтиката и индустрията. Сега даже не можем да си представим какви свойства ще имат тези материали, тъй като сходни калкулации или са невъзможни на стандартен компютър, или ще лишават години, епохи и даже повече при по-сложни съединения.

„ Това е огромен пробив ”, споделя създателят на SQC Мишел Симънс, представен от HPCwire. „ Съвременните типичен компютри се затрудняват да моделират даже относително дребни молекули, заради огромния брой вероятни взаимоотношения сред атомите. Разработените от SQC схеми от атомен мащаб ще разрешат на компанията и нейните клиенти да построяват квантови модели за редица нови материали, без значение дали са фармацевтични артикули, материали за акумулатори или катализатори. Не след дълго ще можем да използваме нови материали, които в никакъв случай до момента не са съществували ”.

При основаване на първата квантова интегрална скица SQC е решила три софтуерни провокации. Първо, основала е детайли с атомен размер, толкоз дребни, че енергийните им равнища се изравнят и електроните елементарно минават през тях. Второ, екипът съумява да контролира енергийните равнища на всеки детайл поотделно, както и на всички детайли дружно, с цел да управлява прекосяването на квантовата информация.

И най-после, SQC е съумяла да управлява дистанцията сред детайлите с акуратност по-малка от нанометър, тъй че детайлите да останат задоволително близо един до различен, без това да попречи на квантовото кохерентно преместване на електрони по веригата. И трите софтуерни задания са решени две години предварително, акцентират разработчиците.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР