Екипът на проф. Мартин Монти постига впечатляващи резултати в лечението

...
Екипът на проф. Мартин Монти постига впечатляващи резултати в лечението
Коментари Харесай

Събуждат пациенти от кома чрез ултразвук


Екипът на проф. Мартин Монти реализира впечатляващи резултати в лекуването с ултразвук
(снимка: Ivy Reynold / UCLA)

Преди пет години чухме по какъв начин екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) е употребявал ултразвук, с цел да „ разсъни ” пациент от кома. По това време учените се чудеха дали сходни резултати биха могли да се повторят или триумфът е единствено еднократен. Сега те са го създали още два пъти.

В случая от 2016 година екип, управителен от проф. Мартин Монти, употребява устройство с размер на чинийка за кафе, с цел да достави стимулиращи импулси с фокусиран ултразвук с ниска активност към таламуса на 25-годишен пациент с кома. Таламусът работи като централен мозъчен център за обработка и нормално е отслабен при.

След въздействието на ултразвука пациентът се усъвършенства фрапантно. Докато преди този момент показвал единствено минимални признаци на схващане, след използването на ултразвук се оказал изцяло безсънен, кадърен да схваща въпроси и кадърен да отговори, като клати глава или кима.

По това време обаче откривателите се чудеха дали това не е просто случайност, чист шанс – може би лекуването просто е съвпаднало с излизането от кома на пациента? Сега обаче Монти и сътрудниците му, че неотдавна са повторили триумфа си още два пъти.

Единият случай касае 56-годишен мъж, който е бил в положение на минимално схващане повече от 14 месеца след инсулт. След първото ултразвуково лекуване се оказал кадърен да пусне или хване топка, когато му бъде казано да го направи, и да огледа към някоя от двете фотоси на родственици, когато имената им бъдат упоменати.
още по тематиката
Тези качества се удостоверили като непрекъснати, а освен моментни. След второто използване на ултразвук пациентът към този момент бил в положение да вдигне бутилка до устата си, да употребява химикалка и хартия и да поддържа връзка устно.

Вторият случай включва 50-годишна жена, която е била в още по-малко умишлено положение, откакто претърпяла сърдечен удар две години и половина по-рано. След първото лекуване тя съумяла да разпознае предмети като гребен и молив – нещо, което не е била в положение да направи от влизането в кома.

И в двата случая лекуването се състои в слагане на ултразвуковото устройство в профил на главата на пациента, след което се задейства 10 пъти за по 30 секунди в границите на 10-минутен интервал. И двамата пациенти са претърпели две такива сесии с период от седмица.

Учените декларират, че лекуването е безвредно и не води до нежелани странични резултати, защото релативно дребното количество сила, предавано от устройството, е по-малко от това, употребявано при обичайното доплерово ултразвуково сканиране.

Трябва да се означи, че лекуването не е оказало резултат върху трети пациент, 58-годишен мъж, който е бил в кома в продължение на пет години и половина, откакто е претърпял автомобилна злополука. Въпреки това учените са удовлетворени от двата триумфа, които са постигнали.

„ Забележителното е, че и двамата демонстрираха важен отговор единствено за няколко дни след интервенцията ”, споделя Монти. „ На това се надявахме. Хубаво е да го забележим с очите си. Това е… извънредно обещаващ резултат ”.

Сега се възнамеряват спомагателни изследвания. Уви, учените декларират, че портативна комерсиална версия на устройството – която може да се употребява рутинно в лечебни заведения или даже в домовете на пациенти – едва ли ще бъде налична най-малко още няколко години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР