Екипът на ОИ Старинен Пловдив и партньори представиха днес в

...
Екипът на ОИ Старинен Пловдив и партньори представиха днес в
Коментари Харесай

Започват Празниците на Стария Град, вижте програмата

Екипът на ОИ „ Старинен Пловдив ” и сътрудници показаха през днешния ден в Дома на културата „ Борис Христов “ на специфична конференция програмата на идните от 16 до 22 септември Празници на Стария град, които през 2019 година са под надпис „ От огъня – огън “.

В конференцията участваха инж. Александър Държиков – зам.-кмет по просвета и туризъм на община Пловдив, Йордан Илиев – шеф на ОИ „ Старинен Пловдив ”, Тони Симидчиева – ръководител на РЗК, Еньо Енев – ръководител на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите „ Тракия ”, Нели Караджова – Областен информативен център - Пловдив, Димитър Добрев – художник и колекционер, Иван Неделев – куратор сцена Небет тепе, Здравец и Елена Хайтови, Ани Пилибосян – публицист, Петя Ангелова – създател на кино лентата „ Вино от глухарчета “, както и представител на Оперативна програма „ Радостни обреди “.

Настоящата година е специфична за Института, тъй като той посрещна 50-годишния си празник и продължава с креативност и ентусиазъм да радва пловдивчани и гостите на града с богат събитиен календар, който се вписва по собствен метод в програмата на Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Програмата на Празниците през тази година включва в себе си голямо многообразие от събития – изложения, министър председатели на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници и други. Тя става все по-мащабна с всяко последващо издание, като задачата е да се надгражда, само че да се резервира духа и атмосферата на Стария Пловдив.

По време на празника ще бъде открита невероятна галерия с сбирка от над 680 ютии на Димитър Добрев, събирани в продължение на 45 години. Художникът разгласи, че ще подари сбирката на Стария град, с цел да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват. Специално за откриването на изложбата с ютии, ще бъде проведен тур на 19 септември от 17 часа, който потегля от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят искащите из къщите, където са експонирани ютиите. После в къща „ Хиндлиян “ ще бъде формалното разкриване, където някои от ютиите ще бъдат включени (запалени) за демонстративно гладене „ По гънките на времето “. Колекцията е с експонати от целия свят от 19 век до наши дни, с тегло от 10 грама до 10 кг. и сигурно ще се трансформира в една от необикновените атракции в Стария град.

Празникът включва и обичайния за града Есенен панаир на занаятите, в който тази година над 60 занаятчии ще покажат изкуството си, а под тепетата идват и 10 майстори от Украйна, които ще показват обичайни занаяти. Ще има пленер по разработване на сувенири от царевична шума с конкуренция сред занаятчиите, осъществяване на майсторски клас, както и с обичайните работилници за деца. Регионалната занаятчийска камара, в която членуват 1200 майстори – занаятчии изрече специфична признателност към Община Пловдив, в лицето на Кмета инж. Иван Тотев, към зам.-кмета инж. Александър Държиков, и към ОИ „ Старинен Пловдив “ за поддръжката, и партньорството през тези 8 години, в които се организира Панаира.

От 16 до 19 септември по уличките от най-високата част Небет тепе до самото начало на Стария град ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и мирис на празниците с обичайното събитие „ Вкусът на Пловдив Заедно “. Наред с кулинарните изкушения – българска национална кухня, домашно приготвена храна, крафт бира, фермерски щандове, пчелари, ситуирани в заведения за хранене и на открити шатри, атракция в Стария град ще бъде и ретро количка за сладолед.

Ще продължат и честванията по случай 100-годишнината от рождението на огромния родопски повествовател Николай Хайтов с поредност от събития в Балабановата къща и Данчовата къща. Сред тях са разкриване на 2 изложения, прожекция на филм, награждаване на спечелилите в състезанието „ Планината може и да не повдигнеш, само че си коства да опиташ “, галерия на внучката на писателя Елица Гигова „ Родопският свят на Хайтов “, новата книга на Елена Хайтова „ Заветът на Козия рог “ и други. Данчовата къща ще бъде превърната в Зона Хайтов, а възпитаници от пловдивските учебни заведения ще имат опция да посетят прожекциите на документални филми и изложбите, предоставени от фондацията на арх. Здравец Хайтов.

На 17 септември в Римския стадион ще се състои премиерата на наградения в Щатите филм „ Вино от глухарчета “ на Петя Ангелова, награден от влиятелния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, Съединени американски щати.

На Небет тепе на 20 и 21 септември вечерта още веднъж ще има забавни събития – две следващи вечери с по 2 концерта

В „ Море от обич “ Стария град ще има и 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей „ Златю Бояджиев “. Като комплимент от ОИ „ Старинен Пловдив “, младоженците ще получат безвъзмездна фотосесия в определен от тях обект на територията на резервата.

Чрез книгата на живеещата във Франция Ани Пилибосян ще се потопим в историята на нейния татко - пловдивчанина Овагим Овагимян - занаятчия на художествените занаяти, живял в кв.Капана, експерт дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, в чиято работа е увековечена красивата традиция на българската дърворезба и преродения арменски и ориенталски жанр.

В края на конференцията бяха показани и новите сувенири - плюшените играчки Неда, Спас и котарака Тримон, които ще популяризират Стария град. дни преди формалното разкриване на обичайните празници в архитектурното украшение на Пловдив. Те ще се продават в туристическите осведомителни центрове и обектите на общинския институт „ Старинен Пловдив.

Всички събития от програмата на Празници на Стария град са с вход свободен. Безплатен за жителите и гостите на Пловдив ще бъде и концертът на група Б.Т.Р. на Античния спектакъл на 16 септември, с който публично се откриват Празниците. Началото е в 20.30 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР