Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо

...
Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо
Коментари Харесай

Още валежи и гръмотевични бури в неделя, стигат и до морето

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за неприятно време, които са годни за неделя 06 октомври 2024
(Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за мощен дъжд, като предстоящото сумарно количество ще е сред 15-20 л./кв. м. Не се чакат рискови феномени! През летния сезон е допустимо да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв.м.

Явления : Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни ” превалявания.

През деня в неделя над Източна България, по преминаващ леден атмосферен фронт ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакваме на доста места да паднат и проливни превалявания, като по-интензивни ще са над планинските региони от Централна и Източна България, а към края на деня и над Североизточна България. Ще духа слаб до сдържан южен вятър, който денем ще се ориентира от северозапад, с него ще стартира да нахлува леден въздух. Над останалата част от страната облачността ще е раздрана, намаляваща до слънчево време.

В неделя температурите в нашата страна ще са в необятен период, като над Западна и Централна България ще са сред 22-23°С. Доста по-топло до 28-30°С тук-там в Югоизточна България.
Времето в София
През нощта против неделя от северозапад облачността ще се усили и до сутринта н

През деня оптималните температури ще са към 22°С, а тук-там в Софийска област се чакат превалявания. След обяд облачността ще е в развой на скъсване, само че ще е прохладно. Ще духа сдържан северозападен вятър. Ще стартира и намаляване на температурите.
Времето в планините - изискванията за туризъм ще са неприятни!
До обяд ще доминира облачно време. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 12°С, на 2000 метра – към 5°С. Около обяд и след обяд над Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. Очакват се обилни превалявания в Централна Стара планина и Странджа!
Времето по Черноморието
До обяд времето ще е с раздрана облачност. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и до вечерта тук-там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максималните температури ще са 28°-30°С. Температурата на морската вода е към 21-22°С. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Времето на Балканите
През идващите 48 часа, на доста места към и то най-вече в планинските региони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакват се интензивни превалявания от дъжд. Ще стартира и намаляване на температурите в северните елементи от полуострова, само че в южните региони ще остане слънчево, след обяд и горещо.

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР