Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) е на

...
Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) е на
Коментари Харесай

Екипът на МААЕ пристига в Запорожката АЕЦ

Екипът на Международната организация за нуклеарна сила (МААЕ) е на път за Запорожката АЕЦ, заяви Рафаел Гроси, ръководителят на МААЕ и на актуалната задача на организацията в Украйна, предадоха организациите. Очаква се в четвъртък екипът да влезе в централата.
Във вторник делегацията се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, който сподели, че интернационалната общественост би трябвало да реализира от Русия неотложно демилитаризиране на централата. 
" МААЕ разчита да провежда непрекъсната задача в Запорожката АЕЦ. Това е едно от най-важните неща, които желая да направя, и ще го направя ", съобщи още Гроси, преди да се насочи с екипа си от Киев за централата. Мисията възнамерява да прекара няколко дни там. " Пред нас стои доста значима задача - да оценим действителната обстановка там и да помогнем за нейното стабилизиране... Насочваме се към зона на военни дейности, към окупираните територии, което изисква ясни гаранции освен от Руската федерация, само че също и от Украйна. Успяхме да ги получим ", увери Гроси.
Проруската администрация на град Енергодар, където се намира АЕЦ, съобщи, че в навечерието на визитата на екипа на МААЕ градът и централата са били подложени на над 60 обстрела от украинската артилерия и безпилотници. Обстрелът се е правил от украинското населено място Марганец, северно от централата.   
Радиационният декор е в норма, потърпевши няма. 
Междувременно на неофициалната си среща в Прага във вторник военните министри на страните от Европейски Съюз се съгласиха да стартират нужната работа за основаване на задача на Европейски Съюз за оказване на взаимна военна помощ на Украйна, заяви посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел. Той напомни, че за половин година Европейски Съюз е доставил на Украйна въоръжения на стойност 2,5 милиарда евро.
В сряда външните министри на общността продължиха също неофициалната си среща с полемиката дали да се наложи прецизен визов режим за съветските туристи поради войната в Украйна. Преди съвещанието Борел прикани страните членки да открият допирни точки.
За въвеждането на такива визи се оповестиха Чехия, Полша, Румъния и балтийските държани. Против сходно решение обаче са страни като Франция, Унгария, Люксембург и Австрия. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР