Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) е на

...
Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) е на
Коментари Харесай

Екипът на МААЕ е в Украйна и пътува към АЕЦ Запорожие

Екипът на Международната организация за нуклеарна сила (МААЕ) е на път за нуклеарната централа " Запорожие ", която е цел на обстрел от няколко седмици. Това заяви Рафаел Гроси, ръководителят на МААЕ и началник на актуалната задача на организацията в Украйна.

" Най-после след няколко месеца на старания се движим напред. МААЕ се насочва към вътрешността на нуклеарната централа " Запорожие ", която е най-голямата в Европа ", съобщи Гроси пред публицисти в Киев, тъкмо преди делегацията, водена от него, да се насочи към централата.

Обектът е окупиран от съветската войска от началото на март.

" Осъзнавам изцяло значимостта на този миг, само че ние сме подготвени. МААЕ е подготвена. Ние ще направи равносметка след края на задачата ни. Ще прекараме няколко дни там ", съобщи Гроси.

Вчера делегацията се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. По този мотив Зеленски сподели, че интернационалната общественост би трябвало да реализира от Русия неотложно демилитаризиране на централата. Според него това постанова изтеглянето на всички съветски военни с техните експлозиви и оръжия от обекта.

" Надяваме се делегацията на МААЕ, предвождана от генералния шеф на организацията Рафаел Гроси, да си проправи път през коридорите за сигурност, да доближи до централата и да направи по този начин, че да бъдат избегнати едни рискове, които са от международен мащаб ", акцентира Зеленски на видеозапис от срещата, оповестен от украинското президентство.

" Това е един от въпросите от първостепенно значение за сигурността на Украйна и целия свят ", сподели още Зеленски.

Международната общественост би трябвало да принуди Русия " неотложно да демилитаризира централата, да изтегли всичките си сили, оръжия и експлозиви оттова, както и да върне мощностите под украински надзор, като бъде основана демилитаризирана зона към тях ", акцентира украинският президент.

Запорожката АЕЦ е една от четирите украински нуклеарни централи и е най-голямата в цяла Европа. Всеки един от нейните шест реактора е с потенциал от хиляда мегавата. Руските сили откриха надзор върху централата през март, малко след началото на офанзивата си в Украйна. Районът на атомната централа беше неведнъж обстрелван, като двете страни си разменят взаимни обвинявания за това.

Миналата седмица централата беше изключена за малко от украинската електропреносна мрежа за първи път, откогато съществува, в резултат на развалени електропроводи.

Русия и  Украйна си разменят обвинявания, че обстрелват централата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР