Екипът на Linux Mint току-що пусна Linux Mint 22 –

...
Екипът на Linux Mint току-що пусна Linux Mint 22 –
Коментари Харесай

Linux Mint 22 – един атрактивен вариант за миграция от Windows

Екипът на Linux Mint преди малко пусна Linux Mint 22 – нова съществена версия на безплатната дистрибуция на Linux. С оглед на бързото привършване на поддръжката на Windows 10 през идната година някои консуматори могат да обмислят прекосяването към Linux.

Макар, че има и други благоприятни условия – да платите на Microsoft за удължена поддръжка или да преминете към Windows 11, не всеки желае да се възползва от тях.

Linux Mint 22 е дълготрайно сервизно издание. Това значи, че то ще се поддържа до 2029 година. За разлика от Microsoft, които направиха фрапантни промени в систематичните условия на Windows 11, с цел да блокират милиони устройства от ъпгрейд към новата версия, Linux Mint ще продължи да работи на по-стар хардуер даже и след 2029 година.

Linux Mint 22 получава цялостното внимание на екипа до 2026 година. След това работата се трансферира към Linux Mint 23 и версия 22 на Linux дистрибуцията ще получава единствено актуализации за сигурност отсега нататък. Ще бъдат предоставяни актуализации от Linux Mint 22 до 23.

Linux Mint 22: Какво е новото

Базиран на новата пакетна база на Ubuntu 24.04. Версията на ядрото е 6.8. Софтуерният управител се зарежда по-бързо и има усъвършенствана многопоточност. Непроверените Flatpaks са деактивирани по дифолт. Предварително е конфигурирано уеб приложението Matrix за потребление на чат мрежи. Подобрената езикова поддръжка отстранява всички езици, които не са определени от потребителя след инсталиране, с цел да се спести място на диска. Няколко промени „ под капака “, които актуализират библиотеки или програмен продукт.

Потребителите на Windows, които в никакъв случай преди не са имали допир с Linux, не би трябвало да се тормозят прекалено много за характерните за Linux термини като Flatpaks или Gnome.

Един от най-хубавите способи за тестване на Linux е посредством пускане на Live USB версия. Това се предлага от Linux Mint. По създание тя започва Linux в паметта, с цел да го изпробвате. Можете да стартирате програмен продукт, да инсталирате приложения и да видите по какъв начин ви харесва, без да вършиме никакви промени в конфигурираната операционна система на устройството.

Преминаването от Windows към Linux може да наподобява като сложна задача, само че през последното десетилетие тя стана доста по-лесна.

Можете да изтеглите Linux Mint 22 от формалния уеб страница на плана. Дистрибуцията се предлага в три разновидността:

Cinnamon – в случай че системата ви е много модерна; Xfce – по-лек, липсват някои функции; Mate – класическа десктоп среда.

Интересно е да се види какво ще създадат милионите консуматори на Windows 10, чиито устройства не са съвместими с Windows 11 през идната година. Дали 2025 година ще бъде годината, в която Linux ще навлезе в всеобща приложимост?

Какво е вашето мнение за Linux Mint? Ако употребявате Windows 10 на устройството си, какъв е проектът ви за идната година?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР