Екипът на Катедрата по очни болести и зрителни науки към

...
Екипът на Катедрата по очни болести и зрителни науки към
Коментари Харесай

Пациенти с двустранна слепота ще бъдат лекувани безплатно

Екипът на Катедрата по очни заболявания и зрителни науки към МУ-Варна, взаимно с водещ международен производител на офталмологична инсталация и консумативи, показаха за първи път в България изцяло решение за компютърно асистирана хирургия на обществено значимото заболяване катаракта. Благодарение на теоретичен план на университета от края на 2017 година, пациентите получават безусловно гратис здравната намеса.

Към момента 10 души са с възобновено зрение след безплатните хирургични интервенции, заяви проф. доктор Христина Групчева, зам. ректор и началник на катедрата по очни и зрителни науки към Медицинския университет – Варна.  До края на годината в границите на плана 90 пациенти с двустранна слепота ще получат опция за гратис лекуване.

Целта на плана е да се реализира по-високо качество на живот при тези хора, сподели още проф. Групчева. Във връзка с научния план успяхме да придобием микроскоп с навигационна система, който направлява хирурга по време на интервенцията и дава опция всичко да се извърши доста точно. Детайлите се виждат в микрони, разясни експертът.

Тя добави, че планът има и значима образователна цел – когато пациентът се приготвя и се пресмята вътреочната му леща, се вършат видеозаписи, които след това са от огромна изгода за образование на студентите. Хирургията онлайн е значим миг в активността на нашата катедра, добави нейният началник.

Уникалността на система се показва в цялостна интеграция сред диагностика и хирургично лекуване и има голям брой преимущества. Тя дава опция за пряк трансфер на биометрични данни на окото, към хирургичната апарати в операционната зала. Хирургията е компютърно асистирана, което дава опция на екипа, извършващ интервенцията, да следи всеки един стадий от оперативното лекуване и да взема верните интра-оперативни решения. Системата дава опция за минимално инвазивна, безкръвна и безшевна хирургия с последно потомство моторизиран операционен микроскоп, който проектира всички съществени параметри на интервенцията в окулярите на микроскоп, обезпечава цялостен надзор. Допълнителната визуализация дава опция на студентите и специализантите от МУ-Варна да наблюдават и вземат интензивно присъединяване в оперативния развой.

Условието за асортимент на пациенти по плана е, те да имат двустранно понижено зрение, възпрепятстващо ежедневните им интензивности, като най-малко 10% би трябвало да е зрението на по-доброто око. Пациентите не би трябвало да имат съпътстващи болести, водещи до понижение на зрението.

Освен неповторим като технология и с значимо значение за процеса на образование в катедрата, планът има и обществено значение, тъй като е самобитна самодейност в духа на плана 20/20 на Световната здравна организация. Това е една от стъпките за основаване на неповторим за България Център за очно здраве в структурата на Медицински университет – Варна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР