Екипът на инициативата Визия за София представи днес 24 дългосрочни

...
Екипът на инициативата Визия за София представи днес 24 дългосрочни
Коментари Харесай

"Визия за София" представи близо 250 стъпки за развитието на столицата до 2050 г.

Екипът на самодейността " Визия за София " показа през днешния ден 24 дълготрайни цели и близо 250 стъпки за развиване на Столична община. Те са в основата на дълготрайната тактика за развиване на София и крайградските територии, която ще бъде препоръчана за гласоподаване на Столичен общински съвет незабавно след локални избори 2019 и ще служи за върхов координационен стратегически документ за ръководството на града отсега нататък, оповестиха от пресцентъра на самодейността.

Целта на визията е през 2050 година София да е стилен, многолик и адаптивен град, ръководещ ловко ресурсите си и включващ жителите в решенията за бъдещето, за основаване и поддържане разнородни благоприятни условия за развиване и високо качество на живот. Финалният документ ще включва и редица ограничения за осъществяването на визията, както и знаците, по отношение на които ще се следи по какъв начин върви осъществяването на задачите.

" Задачата на визията е да дефинира посоките за развиване на града. Трябва да погледнем териториите, които са изоставени, и имат опция за развиване. Другата значима задача е основаването на същински съвременни мултифункционални зони. ", сподели основният проектант на София арх. Здравко Здравков по време на формалното разкриване на форума " София 2050 ", на който документа беше показан.

 Арх. Здравко Здравков
© Визия за София

Арх. Здравко Здравков

Стратегията планува София да се развива като мултифункционален, стилен и съсредоточен град с качествена градска среда. По отношение на превоза, задачите включват повече интензивно напредване, известен всеобщ превоз, развиване на подвижността като услуга и по-добра световна и районна съгласуваност.

В сферите на идентичността и културата, София си слага за цел да бъде развъртян културен център, и достоверен и многопластов град с повече общностност и положителен имидж. За околната средa водещи дълготрайни цели са София да бъде адаптивен град, с жива и чиста среда и резистентен ресурсен и енергиен баланс.

В сферата на стопанската система задачите са София да развива кръгова и високопродуктивна стопанска система, резистентен и новаторски туризъм и да бъде център за нововъведения в дълготраен проект. В обществен аспект огромните цели пред общината са здравословен живот и здрави хора, развити общности, икономическо доближаване и обучение, ориентирано към бъдещето.


© Визия за София

По отношение на ръководството, дълготрайните цели са свързани с aвтоматизиранe нa административните процеси, децентрализация и демократизация на ръководството и стратегическа роля на общината в развиването на града. Пълният лист на задачите и стъпките към тяхното реализиране към този момент е наличен на уеб страницата на Визия за София.

" Координирахме процеса на основаването на визията с всички страни, които се интересуват, вземат участие и дефинират развиването на града. В работата ни до момента се включиха над 10 000 организации, специалисти и политици от всички партии, представители на локалната и държавната администрация, откриватели, бизнес, неправителствени организации и жители, изясни ръководителят на екипа, създал документа Любо Георгиев.

Видео запис от цялото показване на задачите на конгрес " София: 2050 " може да се гледа на Фейсбук страницата на самодейността. Цялата презентация от събитието може да се види тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (53)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР