Екипът на Bitdefender Labs откри нова мошеническа схема, при която

...
Екипът на Bitdefender Labs откри нова мошеническа схема, при която
Коментари Харесай

Плащане за лайкове: разкрита е мошеническа схема за печелене на пари в YouTube

Екипът на Bitdefender Labs откри нова мошеническа скица, при която нарушители изпращат известия от чужд номер, най-често с код на африканска страна, като дават обещание заплащане за лайкване на видеоклипове в YouTube.

Експертите на Bitdefender са се присъединили в тази скица и са открили, че измамниците желаят значително персонална информация, в това число WhatsApp номера, възрастта, специалността, цялостното име и номера на банковата сметка, преди да изискат от жертвата да стартира да слага лайкове и да се абонира за избрани YouTube канали. Подобни разгласи за работа бяха открити и в някои Фейсбук групи, които оферират отдалечена работа или високо възнаграждение за лайкове и абонаменти за YouTube канали.

Изследователите били инструктирани да слагат лайкове (лайкове) на три видеоклипа в YouTube и да изпратят скрийншоти като доказателство. След това жертвите били помолени да се абонират за канал в Telegram и да обсъдят с админа детайлностите за заплащането. След като дали нужните данни, откривателите получили заплащане в размер на 30 RON (RONIN) (около $6,50). Измамниците са дали обещание да дават ежедневни задания.

Диалог с лъжец във WhatsApp

Втората фаза на мошеничеството стартира, откакто жертвата се причисли към Telegram канала. Жертвата е поканена във VIP група за осъществяване на по-високоплатени задания, достъпът до която се дава против такса от 21,66 $ до 1083 $. След заплащането измамниците блокират номера на жертвата и стопират да споделят с нея. В Telegram канала се разгласяват скрийншоти на заплащанията към другите жертви, с цел да се построи доверие измежду новите клиенти.

Някои от Условията за присъединение към VIP канала

Измамниците настояват, че потребителите могат да завоюват 30 RON (румънски леи), като лайкнат 3 видеоклипа, и да печелят от 200 до над 2000 RON дневно. Едно от въвеждащите фрази на измамниците за офертите звучи по този начин (преведено от румънски):

„ Ние сме световна мултинационална компания и сега работим като екип за обществени медии, с цел да увеличим видимостта на звездите в YouTube и да получаваме пари за абониране и харесване на видеоклипове на известни персони в YouTube. Трябва да попълним формуляр, с цел да ви плащаме заплата от 30 RON “.

От Bitdefender изясняват, че това не е първият път, в който измамата се показва като метод за печелене на пари. Този път обаче на жертвите фактически се заплаща нещичко, което е доста сполучлива тактичност, защото основава чувство за доверие и убеждава потребителите да платят за присъединяване си във ВИП канала, с цел да печелят лесни пари от елементарни задания като харесване на видеоклипове в YouTube. Съвсем явно е, че таксата за присъединяване във Telegram е неведнъж по-голяма от към този момент изплатената сума. Но доста хора се подлъгват, заплащат таксата, а мошениците напълно елементарно забогатяват.

Не забравяйте, че няма такова нещо като лесни пари. За да избегнете сходни измами, бъдете внимателни към сходни лица за набиране на личен състав, които дават обещание огромни суми за напълно обикновени задания като гледане на видеоклипове или лайкове в YouTube, предизвикват потребителите да изтеглят Telegram или изискват авансово заплащане за достъп до спомагателни функционалности.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР