Екипът е използвал бенчмарк, известен като random circuit sampling, който

...
Екипът е използвал бенчмарк, известен като random circuit sampling, който
Коментари Харесай

Квантовият компютър на Google изпреварва суперкомпютрите с „47 години“

Екипът е употребявал бенчмарк, прочут като random circuit sampling, който извлича данни от инцидентно генерирани квантови процеси

Емил Василев преди 8 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:00 | 02.07.2023

Революционното носимо устройство, което „ ще размени смарт телефоните “ скоро излиза на пазара

НаукаЕмил Василев - 8:00 | 03.07.2023

Научен пробив разкри мистерията, обвързвана с Кървавият водопад в Антарктида

IT НовиниДаниел Маринов - 20:29 | 01.07.2023

Само един код Енигма в никакъв случай не е бил разрушен от никого, даже с днешния запас

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователите, работещи по квантовия компютър Sycamore на Гугъл настояват, че най-новата му итерация може да пресмята комплицирани калкулации за секунди, за които нормално са нужни към „ 47 години “ на най-бързия суперкомпютър.

От няколко години компанията е отдадена на тази област и през 2019 година реализира сходно достижение, когато показа своя квантов компютър Sycamore, задвижван от 53 кюбита.

Кюбит е редуциране от квантов обичай – най-малката единица данни в квантовия компютър. За разлика от битовете в двоичния компютър, които могат да бъдат или „ 0 “, или „ 1 “, кюбитът може да бъде по едно и също време и 0 и 1, което разрешава да се правят комплицирани калкулации с изумителна скорост.

Победа над най-бързия суперкомпютър

С течение на времето откривателите, занимаващи се с построяването на квантови компютри се стремят да надминат актуалните суперкомпютри.

Това достижение е било осъществено неведнъж. Тъй като квантовите компютри не престават да нарастват във връзка с броя на кюбитите си, те започнаха да надминават суперкомпютрите в голям брой случаи.

Преди 4 години 53-кубитовият Sycamore изпревари единствено с 1 секунда най-бързия суперкомпютър през днешния ден – Frontier.

Оттогава откривателите са добавили 17 кюбита към Sycamore. Въпреки това, заради експоненциалното повишаване на изчислителния му потенциал, се планува че Frontier ще се нуждае от 47 години, с цел да приключи пресмятане от подобен мащаб.

Екипът е употребявал аршин, прочут като извадка от инцидентни схеми, който извлича данни от инцидентно генерирани квантови процеси. Този метод оказва помощ да се смекчи евентуалната интервенция на шума по време на изчислението.

Какви са практическите приложения на тези калкулации?

Експерти обявиха пред The Telegraph, че човечеството към този момент е надалеч оттатък момента в който може да претендира за квантово предимство, като показаха, че квантовите компютри са изпреварили доста суперкомпютрите.

Основният въпрос обаче остава: Какви благоприятни условия и приложения могат да се отключат с такива благоприятни условия?

От много време се знае, че квантовите компютри имат капацитета да се оправят с провокации като изменението на климата, да откриват лекувания на нелечими заболявания и други. Но отвън университетските проучвания, фокусирани върху решаването на комплицирани математически задания или постигането на избрани индикатори, квантовите компютри са постигнали стеснен прогрес в решаването на проблеми от действителния живот.

Засега това продължава да бъде далечна фантазия. Дори когато учените усилват броя на кюбитите в своите квантови системи, те към момента не са измислили способи за справяне с „ квантовия звук “ или по какъв начин да работят компютрите, без да изискват извънредно ниски температури.

Може да се смята, че актуалните квантови компютри се намират в ранен стадий на развиването си и към момента следва забележителен път, преди те да дадат обилни на практика резултати. Дотогава тези инцидентни триумфи над суперкомпютрите са всичко, което можем да демонстрираме.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР