Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево ...

Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево

Американски изтребители F-15 E тренират с наши военни на учението Castle Forge - 2021

Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево за присъединяване в българо-американската летателна подготовка " Castle Forge-2021 ", оповестиха от Министерството на отбраната.

Във военните маневри вземат участие Военновъздушните сили и Сухопътни войски на Република България и сили и пълномощници от 336-а бойна ескадрила от състава на 4-о бойно крило на американските Военновъздушни сили от щата Северна Каролина.

" За 16 години, от 2006 година насам, авиобаза Граф Игнатиево е хазаин на повече от 20 българо-американски летателни тренировки с присъединяване на сили и средства на Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Европа и формирования от Националната армия на Съединени американски щати ", напомни бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобаза Граф Игнатиево .

По думите му тази летателна подготовка е следващата крачка напред в развиването на нашето ползотворно съдействие. Като действителни резултати са повишение на равнището на оперативна съгласуемост, възстановяване на летателната квалификация на българските екипажи , както и разработването на общоприети оперативни процедури, техники и тактики в сходство със стандартите на НАТО.

От своя страна майор Бронко Мангано-заместител-пълководец на американските участници за срока на летателната подготовка, благодари за гостоприемството на българската страна и удостовери, че летейки дружно военните формирования от българските и американските военновъздушни сили задълбочават партньорството си и приносът към груповата защита на НАТО.

Това е първото пребазиране на територията на нашата страна на персонален състав и техника от авиобаза " Сиймур Джонсън " . В рамките на тази седмица в взаимни подготвителни дейности ще вземат участие изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от авиобаза Граф Игнатиево , самолети Су-25 от База за предно разполагане в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово.

От 25 до 29 октомври 2021 година екипажите на петте американски самолети F-15Е ще бъдат в авиобаза Лариса , с цел да проведат взаимни дейности с гръцките Военновъздушни сили.

През първата седмица на месец ноември, те ще се завърнат назад в авиобаза Граф Игнатиево за провеждането на втория стадий на българо-американската летателна подготовка, която ще приключи на 5 ноември 2021 година

Изпълнението на взаимни подготвителни задания с формирования от Съединени американски щати е в полза на задълбочаване на българо-американското съдействие и повишение на оперативна съгласуемост сред армиите на двете страни.

Източник: news.bg