Екипажи и вертолет Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово

...
Екипажи и вертолет Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово
Коментари Харесай

Екипажи от 24 авиобаза - Крумово гасиха горски пожари в Македония

Екипажи и вертолет Ми-17 от 24-та авиационна база - Крумово на българските Военновъздушни сили гасиха горски пожари в община Македонски брод, Македония от 2 до 6 август т.г. Командири на двата екипажа, в състав общо от 12 военнослужещи, бяха майор Борислав Тафков и майор Александър Цанков.

В гасенето на пожара участваха и техни сътрудници от Македония и Турция /последните с екипаж от Украйна/. Българските военни действаха в региона на Скопие, като за пет дни налетяха 20 часа, извършиха общо 81 захода и обляха с почти 210 тона вода обхванатите от пожара горски масиви, описаха те за Българска телеграфна агенция.

"Получихме задачата на 1 август и след наложителната подготовка на другия ден потеглихме за Македония ", споделя за Българска телеграфна агенция майор Тафков. По думите му в Скопие българските екипажи незабавно са почнали оказване на помощ на македонския народ за справяне с огромните пожари, които бушуват и сега.

Потушаването на горски пожари е част от работата на авиобаза Крумово от години, само че като трудност този пожар е един от най-трудните, разяснява водачът. Той е разпрострян на извънредно огромна повърхност, огънят е върхов, което значи, че се движи по върховете на дърветата със скорост над 50 до 100 км/ч и височина над 20 м. Това съгласно него постанова доста бърза реакция и професионална работа. Допълнителната компликация, по думите му, е огромната денивелация, към 1000 метра, от мястото на пожара и мястото, откъдето се взема вода, което се оказва огромно предизвикателство както за техниката, по този начин и за пилотския състав.

Фактът, че сме тук приказва показателно за това, че се справихме чудесно и изпълнихме дилемите съвършено и бяхме изпратени с доста високи оценки и благодарности от Владата на Македония, заключи м-р Тафков. Той добави, че в това време различен български екипаж гасеше пожар в Бургаско, като са оказали неоценима помощ.

Офицерски претендент Рангел Арабаджиев, борден механик на вертолет Ми-17, добави, че при гасене на пожари в множеството от времето, в което се намира във въздуха, машината е на най-натоварения си режим за работа, което изисква доста сериозна подготовка. В задачата вземат участие и "оръжейници " на земята, които са разполагаем при възможен отвод на системата за гасене. Нямахме отводи, всичко мина обикновено - ние почерпихме някои дребни неща от македонските сътрудници, те малко повече от нас, като им дадохме и някои препоръки и наши доработки, които сме си създали във връзка с системата за гасене /бамби/ в течение на работата, добави Арабаджиев. По думите му македонските сътрудници работят с "бамби " като българското, само че с по-малка съдържимост - 2000 литра, а на турските им сътрудници системата е като нашата - 2600 литра. Разлика има и в дължината на въжето, с което е прикрепено "бамби "-то, като при македонците то е 1 метър, нашето е 6 метра, а турските летци работят с 20-метрово въже. Македонските Военновъздушни сили имат същите вертолети като българските, само че съгласно бордния инженер с доста по-добра авионика.

Оказването на помощ на популацията е една от дилемите на 24 авиобаза - Крумово, което включва аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни интервенции над суша и море, гасене на пожари. Това постанова в Авиобазата да се поддържа непрекъснато бойно дежурство за Аварийно-спасително обезпечаване с висока степен на подготвеност.

Вертолетната авиация е доста гъвкава и опцията за политане и кацане от околност без авансово обозначени площадки обуславят оперативността на този вид авиация, изяснява Арабаджиев. Можем да бъдем потребни при всевъзможни бедствия, повреди и оказване на помощ на популацията и това се потвърждава през годините, споделя той и добавя "били сме най-хубавите при гасене на пожари, при помощ при наводняване, при огромни промишлени повреди, при търсене на хора в планината, при оказване на помощ през зимата ". При слагане на задача екипажът би трябвало да реагира до 30 минути в работно време. Това става по команден ред, откакто пострадалите се обадят на тел. 112 и оттова се задвижват нещата и при добра съгласуваност може да се вдигне и вертолет.

На въпрос какво би им се желало да имат още майор Тафков отговори: "Това, което му се желае на всеки водач - да лети, да лети, единствено да лети ". А това, по думите му, може да стане, в случай че има задоволителна техника, гориво и аварийни елементи. Ако всичко това е налице - имаме опцията да обучим нови сътрудници като положителни водачи за битка и справяне, както с пожари, по този начин и при бедствия и повреди, счита майорът. Според него обаче веригата се къса, в случай че липсва даже един от тези съставни елементи. А сега, разяснява той, работим по-старата генерация, междинното равнище липсва и остават извънредно млади и към момента неподготвени водачи. В случая може да се каже, че "на война отиват единствено старците - момчетата с бели коси ", добавя той. Докато разрешават здравето и опциите ни - ще бъдем на линия, споделя Тафков с зов към хората, от които зависи бъдещето на авиацията ни - дано да създадат нужното да имаме вертолети, горива и аварийни елементи, с цел да можем да подготвим нашата промяна.

Майор Борислав Тафков има 2000 часа нальот за 28 години в армията, което разграничено по години дефинира като извънредно незадоволително.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР