Екип учени успя да състави първата карта на мозък на

...
Екип учени успя да състави първата карта на мозък на
Коментари Харесай

Мозък на муха събуди надеждата за разчитане на човешкия

Екип учени съумя да сформира първата " карта " на мозък на животно, неврон по неврон.

Това обява в сп. " Сайънс ", която отваря нови пътища в човешкото знание: до момента единствената сходна карта бе молекула по молекула, на червей и морско безгръбначно.

Ларвата на плодова мушица (Drosophila melanogaster) обаче трансформира разпоредбите: работата на екипа, воден от испанеца Албер Кардона и хърватката Марта Златич от Лабораторията за молекулярна биология в Кеймбридж, съумява да построи точна визия за конструкция с 3016 неврона и 548 хиляди връзки сред тях; 93% от невроните са свързани с неврони в другото полукълбо. И всичко това - в размер, по-далък от маково семе.

Метро с 3000 спирки

" Да си представим, че метрото в един град има 3000 спирки, а всяка от тях е обвързвана с други 200 ", образец за " Ел Паис ". А това бледнее пред човешкия мозък, в който има 86 млн. неврона; даже със своите 3000 обаче ларвата на плодовата мушица е способна да се оправя с разнообразни няанси на светлината или миризмите, да си намира храна, има краткокрайна и дълготрайна памет и е " самодостатъчна ".

Първата карта на човешкия мозък, стартирана през 1888 година, по този начин и не е довършена, само че даже единствено тя реализира доста: демонстрира, че мозъкът не е аморфна маса, а е проведена в обособени кафези или неврони.

 Учени откриха по какъв начин да управляват мозъка на муха посредством лазери Учени откриха по какъв начин да управляват мозъка на муха посредством лазери

Учените се надяват, че работата с ларвата на плодовата мушица може да подкрепи и тази за разчитане на човешкия. По-рано този век съумели да " отделят " нервната система на лаврата, нарязали я на 5000 свръхтънки линии и следили с електронен микроскоп. Преди това прекарали година и половина единствено за фотоси на мозъка на ларва на шест часа.

Кардона измислил програмен продукт, който разрешава тези изображения да се съединят с висока акуратност, както смарт телефоните са способни да основават панорамни фотоси. Работата с този тримерен модел, с помощта на софтуера, е като с картите на " Google ", написа " Ел Паис ".

Последиците

Учените се надяват, че благодарение на картите на мозъка могат да създадат пробиви в проучванията, свързани с дегенеративни болести. Вече се вършат такива опити с ларви, само че вярата на откривателите е, че пробивите с времето ще имат отношение към положения като атуизъм, шизофрения и епилепсия, които съставляват отклоняване в развиването на мозъка.

Кардона счита, че пробивът е въпрос на време; казусът е какъв брой ще коства. Само за началната работа, съгласно разнообразни планове, може да са нужни сред 500 млн. и 1 милиарда $. " Човешкиян мозък ще изисква неуместно количество запаси. "

Междувременно в Кеймдридж сътрудници на Кардона към този момент изготвят карта на мозъка на " зряла " муха, а резултатите се чакат следващата година. Обект на интерес ще е и медоносната пчела със своя милион неврони. " Трябва да влезем в мозъка на пчелата, тъй като има езикови качества и да помни съответни места през пейзажи, които не престават с километри. Как го прави? Как изяснява на друга пчела по какъв начин да отиде до обещано място? "

Картата, съгласно сп. " Сайънс ", би трябвало да помогне на разбирането по какъв начин мозъкът обработва потока от сетивна информация и я трансформира в дейности. Според съавтора Марта Златич свързаността в този мозък, който може да служи за ориентир, ще помогне за разбирането за болесттите в човешкия.

Изненада

Кардона споделя и че е сюрпризиран от мозъка на ларвата: архитектурата му наподобява на актуалните невронни мрежи, употребявани в някои усъвършенствани софтуерни стратегии.

В обичайните невронни мрежи всеки пласт неврони се свързва само със идващите: въпросът е по какъв начин има връзки, които прескачат пластове. Това води и до невероятни качества, споделя Кардона.

Изумен е какво могат да създадат ларвите със своите 3000 неврона, по какъв начин търсят ферментирали плодове, с цел да се лекуват, тъй като знаят, че алкохолът убива паразитите им. Според него въз основата на откритията ще има и нови развития в изкуствения разсъдък - да вземем за пример в машинното самообучение
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР