Екип руски учени установи, че частици от коронавируса, попаднали върху

...
Екип руски учени установи, че частици от коронавируса, попаднали върху
Коментари Харесай

Учени: Коронавирусът живее до 6 часа върху повърхности


Екип съветски учени откри, че частици от ковид а, попаднали върху повърхности , стават безвредни за интервал от 2 до 6 часа, съобщи Нова ТВ, базирайки се на ТАСС. Агенцията цитира изследване, извършено под управлението на Владимир Гушчин, началник на лабораторията по епидемиология и микробиология на центъра " Гамалея ".

" Изследванията потвърдиха, че частици от ковид а могат да се задържат на повърхността на доста материали в продължения на десетки часове. Но при все че наличието на вируса не значи, че повърхността може да бъде рискова за индивида и може да стане източник на зараза ", акцентират учени те.

Те провели проби върху повърхности на пет разнообразни материала. Разтвор с частици на SARS-CoV-2 бил нанесен върху керамика, метал, дърво, плат и пластмаса. Следи от РНК на вируса могли да бъдат открити и върху петте повърхности в продължение на 5 часа и повече. Но жизнеспособността на частиците от SARS-CoV-2 мощно се различавала според от типа на материала.

По всички повърхности образците от вируса ставали нежизнеспособни два часа след началото на опитите. Най-бързо това ставало върху повърхности те от плат и пластмаса, а най-дълго - върху керамичната повърхнина. На шестия час от началото на тестванията всички частици от SARS-CoV-2 губели жизнеспособността си.

Този факт идва да подскаже, че наличието на огромни количества неповредена РНК от ковид а на повърхността на предметите не значи постоянно, че тя ще остане заразна за хората, които се допират до тях. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР