Екип, ръководен от космическата компания на Джеф Безос , спечели

...
Екип, ръководен от космическата компания на Джеф Безос , спечели
Коментари Харесай

И Blue Origin на Безос ще изгражда лунен спускаем апарат за НАСА

Екип, управителен от галактическата компания на Джеф Безос, завоюва стремежи от години контракт на НАСА за построяването на галактически транспортен съд, който ще изпраща астронавти до повърхността на Луната, заяви ръководителят на НАСА в петък, поставяйки завършек на конкуренция с високи залози.

Решението на НАСА ще разреши на организацията второ пътешестване до Луната в границите на нейната стратегия Artemis, откакто тя разпореди на SpaceX на Илон Мъск за $3 милиарда през 2021 година да приготви кацане на астронавти на Луната за първи път след последната задача Apollo през 1972 година

Тези първични задачи, употребяващи системата Starship на SpaceX, са планувани за по-късно това десетилетие, напомня " Ройтерс ".

Договорът на Blue Origin се прави оценка на почти 3.4 милиарда $, сподели ръководителят на изследванията на НАСА Джим Фрий, като частният принос на Blue Origin е " много по-голям " от тази сума, сподели ръководителят на лунния модул на Blue Origin Джон Кулурис.

" За мен е чест да бъда част от това пътешестване с NASA, с цел да кацнат астронавти на Луната - този път с цел да останат ", написа в " Туитър " създателят на Amazon.com Blue Origin възнамерява да построи своя 16-метров спускаем модул Blue Moon в партньорство с Lockheed Martin, Boeing, компанията за програмен продукт за галактически кораби Draper и компанията за роботи Astrobotic.

Спускаемият уред Starship на SpaceX е подготвен да извърши първите две кацания на астронавти на Луната по програмата Artemis на НАСА, изпращайки двама астронавти на лунната повърхнина за всяка от задачите. Полетът на Blue Moon, планувано за 2029 година, също се чака да транспорти двама астронавти до повърхността.



" Нашето партньорство единствено ще способства за тази златна епоха на човешките галактически полети ", сподели админът на НАСА Бил Нелсън. Той добави, че съществуването на втори уред за кацане на Луната за задачата на организацията Artemis предизвиква комерсиалната конкуренция, повтаряйки наклонност през последните години, която понижава разноските за НАСА.

Съобщението в петък във Вашингтон беше дълго чакан резултат за Blue Origin, която несполучливо се състезава за предходни контракти. Космическата компания преодоля съперничещата оферта от притежавания от Leidos defense реализатор Dynetics Inc, началник на партньорство с Northrop Grumman.

Тези компании изгубиха от SpaceX контракта от 2021 година, част от първичната стратегия за закупуване на апарати за кацане на Луната. В рамките на тази стратегия НАСА сподели, че може да избере до две компании, само че упрекна наложените бюджетни ограничавания за това, че се е наложило да работили единствено със SpaceX.

 И Blue Origin на Безос ще построява лунен спускаем уред за НАСА
© Reuters

Този нов контракт е подтик за Безос, който от основаването на Blue Origin през 2000 година влага милиарди в компанията, с цел да се конкурира за високопоставени търговски и държавни галактически контракти със SpaceX, преобладаваща мощ в изстрелването на спътници и пилотираните галактически полети.

След като загуби през 2021 година, Blue Origin несполучливо се бори да анулира решението на НАСА да пренебрегне спускаемия модул Blue Moon, в това число в съда.

Blue Origin и конгресмени оказаха напън върху НАСА да разпореди контракт за втори лунен уред, с цел да насърчи комерсиалната конкуренция и да подсигурява, че организацията има авариен вид за пътешестване до Луната. НАСА при започване на 2022 година разгласи програмата за контракт за втори спускаем уред.

Кулурис, който ще управлява създаването на модула за кацане на Луната на Blue Origin, сподели, че премията в петък е резултат от тежка битка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР