Екип от ветеринари от Тракийския университет започна клинични изследвания на

...
Екип от ветеринари от Тракийския университет започна клинични изследвания на
Коментари Харесай

Ветеринари тестват лекарство срещу напреднал рак

Екип от ветеринари от Тракийския университет стартира клинични проучвания на нова молекула, създадена от българския академик Филип Фратев, за основаване на първото негенерично лекарство за лекуване на нападателен рак с метастази при домашните любимци, оповестяват от университета.

Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са дали обнадеждаващи резултати. На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза, изцяло изчезнали метастазите в костите и черния дроб, единични туморни кафези се откриват в белия.

Амбицията на ректора доцент доктор Добри Ярков е със основания екип от учени от другите клинични дисциплини на ВМФ и в съдействието с компания " Микар 21 "  да бъде основано първото лекарство, което се ползва с приемане през устата за лекуване на кучета и котки. Това ще бъде извънреден пробив във ветеринарната медицина и основа за създаване на медикамент и за лекуване на рака при хората.

Филип Фратев е химик и астроном, началник на Обсерватория " Звездно Общество ", изобретател и кръстник на доста метеорити, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници. През последните години научните му търсения са свързани с разкриване на нови лекарствени молекули за лекуване на рака, Ковид 19 и някои редки болести.

Освен със световно-известни лаборатории, компании и университети, ученият с корени от Сопот и роднини, прототипи на романа " Под игото ", работи и с добре разрастващи се, новаторски междинни учебни заведения като Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство " П.К.Яворов ". Нейният шеф Ангел Живков, с запалянкото на възрожденец, е подготвен да включи логистично и учебното заведение, което е под патронажа на Тракийския университет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР