Екип от университета в Сидни проучи генетичната база данни на

...
Екип от университета в Сидни проучи генетичната база данни на
Коментари Харесай

Учени: Обикновеният грип произлиза от сибирската есетра

Екип от университета в Сидни изследва генетичната база данни на рибите за съществуването на вирус, обвързван с грипа, и го откри в червата на сибирската есетра. Чрез сравняване на генетичната поредност на вируса на есетровите риби с тази на всички известни грипни вируси, екипът откри, че тя тъкмо съответствува с плануванаъа поредност на предшественика на тези вируси.

Проучването, което към момента не е рецензирано, споделя, че фамилията на грипните вируси, които заразяват хората, " се появява за първи път във водни животни ", написа Daily Mail. Учените се надяват, че откритията ще оказват помощ за ранното прогнозиране на бъдещи огнища на вирусни болести.

Екипът отбелязва, че вирусът в есетровите риби е друг от оригинала, което е " по какъв начин би трябвало да е изглеждала същинската прародителска форма на вируса ", сподели Мери Петрон, водещ създател на проучването.

Петрон допусна, че грипът е зародил в морето въз основа на предходна работа през 2018 година, която сподели, че може да е в морска риба, морски животни с форма на змиорка, които създават слуз.

Използвайки грипоподобен вирус на морска риба, Петрон и нейният екип откриха, че вирусът при есетровите риби има 25 % генетично подобие със актуалната елементарна инфлуенца.

„ Разбирането на еволюцията на грипния вирус е в действителност значимо, тъй като може да даде нови прозрения за способността му да прескача сред гостоприемници и да помогне за откриването на идващия вирус с пандемичен капацитет “, сподели Петрон.

Проучването идва в миг, когато светът следи разпространяването на варианта на птичия грип в Камбоджа. Щамът в сегашната си форма е малко евентуално да провокира огромна зараза. Широкото предаване ще изисква разновидност, която ще му разреши да се свърже с рецептор, открит в клетките в носа.

В сряда обаче беше разкрито, че вирусът H5N1 е еволюирал, с цел да болести хората. Миналата седмица 11-годишно момиче от провинция Прей Венг стана първата жертва на H5N1 през 2023 г. Баща й също е дал позитивна проба за вируса, само че не е развил признаци.

Д-р Ерик Карлсон, който управлява екипа в института Пастьор в Камбоджа, който дешифрира генетичната поредност на вируса на момичето, предизвести, че тя е друга от тази, взета от птици.

Той сподели: " Има някои признаци, че този вирус е минал през човек. Всеки път, когато тези вируси навлязат в нов гостоприемник, те ще имат избрани промени, които им разрешават да се възпроизвеждат малко по-добре или евентуално да се свързват малко по-добре с клетките в нашите дихателни пътища тракт. “

Но той добави, че вирусът към момента не се е приспособил изцяло към хората, като сподели, че всъщност това е „ към момента птичи вирус “.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР