Екип от учени в белгийския Университет на Лиеж съобщиха, че

...
Екип от учени в белгийския Университет на Лиеж съобщиха, че
Коментари Харесай

Случайно! Астрономи заснеха обитаема супер-Земя?

Екип от учени в белгийския Университет на Лиеж оповестиха, че са разкрили супер-Земя, която може да е обитаема, оповестява белгийската социална телевизия RTBF.

Те са я нарекли Speculoos-2c, което прави асоциации с обичана белгийска джинджифилова бисквита, оповестява ръководителят на интернационалния екип Летисия Дерез. Но повода е, че екзопланетата е открита със земните телескопи SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars), ситуирани на чилийския остров Тенерифе.

Тази супер-Земя (планета, малко по-голяма от Земята) може да е обитаема. Тя се намира в орбита към дребната студена звезда Speculoos-2, на към 100 светлинни години от Земята.

Това е едвам втората система от вида студена звезда и директни планети, която е известна, откакто през 2026 година още веднъж учени от Лиеж откриха седем екзопланети към студената звезда Trapist-1. За три от тях се допуска, че е допустимо да са обитаеми.

Speculoos-2c е открита инцидентно по време на проучване на друга планета, доказана от задачата на НАСА TESS (Transiting Exoplanet Survey Satelite). Екипът на Лиежкия университет търсел дали TESS не са пропуснали нещо и по този начин се натъкнали на " бисквитката ".

Откритието на Speculoos-2c е оповестено в списание Astronomy & Astrophysics.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР