Екип от учени съвместно с компанията iPRONICS създаде първия в

...
Екип от учени съвместно с компанията iPRONICS създаде първия в
Коментари Харесай

Създаден е първият в света универсален програмируем фотонен процесор – той ще промени изцяло методите на комуникация

Екип от учени взаимно с компанията iPRONICS сътвори първия в света повсеместен програмируем многофункционален фотонен процесор. Откритието е основен резултат от европейския план UMWP-Chip.

Новият процесор дава обещание да се трансформира в пробив в секторите на телекомуникациите, обработката на данни и системите с изкуствен интелект.

Той е предопределен за потребление в разнообразни приложения, в това число 5G връзки, центрове за данни, квантови калкулации, сателитни технологии, безпилотни самолети и системи за самостоятелно ръководство.

Елементи на фотонния процесор: (а) оптичен процесорен пласт с ядро, блокове за вход/изход и високопроизводителни блокове; (б) Схема на ядрото на вълноводната матрица; (в) Схема на съединения чип с блок за ръководство.

Освен това новият чип към този момент е интегриран в артикул на iPRONICS, наименуван Smartlight и е сполучливо тестван от Vodafone. iPRONICS съобщи, че основаването на чипа е било значима стъпка, защото е удостоверило успеваемостта на разработките на компанията, приложени към възходящия проблем за ръководство на потоците от данни в центровете за данни и мрежите за системите с изкуствен интелект.

Вече са оповестени проекти за мащабиране на чипа, с цел да се отговори на потребностите на пазара в близко бъдеще.

Професор Хосе Капмани от Политехническия университет във Валенсия (UPV) акцентира уникалността на създаването:

„ Това е първият в света чип, който може да осъществя 12-те съществени функционалности, нужни за такива системи, и който може да бъде програмиран при поискване, което доста покачва успеваемостта на схемата “.

Основната характерност на Smartlight е неговата интегрирана фотонна скица, която включва програмируема вълноводна мрежа.

Мрежата съдържа програмируеми кафези, които могат да бъдат конфигурирани като купери, комбинатори и други оптични функционалности, което разрешава преконфигуриране на фотонните схеми в действително време.

Набор от радиочестотно-фотонни функционалности на Smartlight, обхващащи наземни, галактически и въздушни сюжети.

Разработката разрешава безжичните и фотонните сегменти на информационните мрежи да се програмират и свързват при поискване, като се заобикаля основаването на тесни места, които могат да лимитират наличния потенциал и ширина на честотната лента.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР