Екип от Техническия университет в Мюнхен, Германия, е създал инфрачервени

...
Екип от Техническия университет в Мюнхен, Германия, е създал инфрачервени
Коментари Харесай

Създадоха очила в помощ на незрящи

Екип от Техническия университет в Мюнхен, Германия, е основал инфрачервени очила, които оказват помощ на незрящи хора да се ориентират в пространството, написа сп. " Ню сайънтист ". Направените проби сочат, че точността на създаването е 98%.

Специалните очила, отпечатани на 3D принтер, сканират пространството и осведомят потребителя за трудности. Чрез задействане на инфрачервени камери се предават стерео изображения към малко компютърно устройство, което основава карта на заобикалящата среда. На предмишницата на незрящия се слага специфична гривна с 25 датчика. Когато обектът се приближи, тя стартира да вибрира с възходяща периодичност. Благодарение на инфрачервения набор потребителят може да се придвижва даже в цялостна мрачевина.

Способността на очилата да предизвестяват за отдалечени обекти не може да се съпостави с обичайния бял бастун, безапелационни са специалисти. Според тях създаването освобождава ръцете на незрящите и с помощта на устройството не се постанова потребителите му да напрягат слуха си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР